Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekonstrukcija na suđenju za ubistvo navijača Sarajeva: Knezović nije mogao pucati

knezovic – sudjenje

3D rekonstrukcija koju je u obavio vještak balističar Vojin Maštruko ispala je prilično povoljna za Olivera Knezovića, optuženog za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića te ranjavanje još šestorice u Širokom Brijegu 2009. godine, javlja Index.

Naime, Maštruko je obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića. Stajali su, naime, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara.

Maštruko smatra da se pozicija s koje je ispaljen fatalni hitac nalazi 15-ak metara dalje. S tog je mjesta pucao policajac, a dosad ispitani navijači FK Sarajevo u svom su iskazu naveli da su upravo policajci po njima otvorili vatru.

Tužitelj Nikša Wagner predložio je da se Maštrukov nalaz pošalje dvojici vještaka u BiH temeljem čijeg vještačenja je i dignuta optužnica protiv Knezovića. Ako i dalje ostanu pri svom, moguće je da će se tražiti izrada trećeg vještačenja.

Utvrđeno je da je Puljić usmrćen hicem iz pištolja Glock, a Glockove su imali policajce. Knezović je oružje oteo jednom policajcu te zapucao prema navijačima FK Sarajevo. Problem je, međutim, što na mjestu sukoba nije nađeno nijedno cijelo zrno kako bi se utvrdilo iz kojeg je pištolja konkretno ispaljeno. Tokom kriminalističke obrade izuzeta su 44 pištolja, utvrđeno je da je iz njih sedam pucano.

Na početku je bio osumnjičen policajac kojem je Knezović oteo pištolj. On tvrdi da nije ni pucao, već da je oružje vratio policajcu. Pobjegao je iz policijske stanice i utočište potražio u Hrvatskoj. Slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, a Vrhovni sud delegirao je suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.