Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Foča – Šćepan Polje

Rekonstrukcija “najlošijeg puta u BiH”: Hoćemo li uskoro lakše do crnogorskog primorja?

cesta

Ovo je ujedno i najkraći put od Sarajeva do Podgorice, ali i od Beograda do mora. Vozači moraju da poštuju pravila i ograničenja, te znakove upozorenja kojih je mnogo na ovom putnom pravcu, a vozi se i bez zaštitne ograde

Nova sezona je na pomolu, a putna infrastruktura između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dalje je u katastrofalnom stanju. O rekonstrukciji putnog pravca prema Šćepan Polju i Tjentištu razgovarano je i danas na sastanku u Foči. Hoćemo li uskoro lakše do crnogorskog primorja?

Rekonstrukcija puta Foča – Šćepan polje trebala bi da počne sljedeće godine, istaknuto je to na zajedničkom sastanku načelnika Opštine Foča i više ministara iz Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, javlja BHRT.

Ovo je ujedno i najkraći put od Sarajeva do Podgorice, ali i od Beograda do mora. Vozači moraju da poštuju pravila i ograničenja, te znakove upozorenja kojih je mnogo na ovom putnom pravcu, a vozi se i bez zaštitne ograde.

U Opštini Foča očekuju od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske konkretne korake i pomoć u rekonstrukciji puteva.

– Što se tiče putne komunikacije Brod na Drini – Šćepan Polje, ona je od izuzetnog značaja za opštinu Foču i RS i BiH. Adekvatnim putem prema Šćepan polju želimo da unaprijedimo turistički potencijal naše opštine, a prije svega rafting rijekom Tarom, plato rijete Tare na kojem želimo da proglasimo park prirode, rekao je Milan Vukadinović, načelnik Općine Foča.

– Ministarstvo transporta i veza BiH je već obezbijedilo sredstva za izgradnju mosta na rijeci Tari. To je na dionici puta od Broda prema Šćepan polju i mi očekujemo da ćemo na konferenciji ministara imati definisanu trasu kao prioritetnu za region, tvrdi Nedeljko Ćorić, ministar komunikacija i prometa RS-a.

Za vrijeme ljetne sezone na dionici puta od Foče do Šćepan Polja pređe i nekoliko desetina hiljada vozila. Ovo je ujedno i najkraći put koji povezuje dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu.

– Htjeli mi to priznati ili ne, bez infratsrukture ne možemo razvijati turizam, niti privredu i bilo koju drugu oblast života. Osnovno za sve stanovnike opštine Foča je da imaju dobru infrastrukturu, naglasila je Suzana Gašić, entitetska ministrica trgovine i turizma.