Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na jedan konkurs u BiH prijavilo se skoro 900 osoba

konkurs biro

Koliko je u Bosni i Hercegovini zapravo raširena nezaposlenost dovoljno svjedoče podaci iz pojedinih konkursnih procedura koje se provode u zemlji.

Prema podacima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, odnosno komisije koja provodi proceduru za prijem novih policijskih službenika, na samo jedan konkurs ove direkcije prijavile su se 893 osobe.

Od ovog broja 52 osobe nisu zadovolile osnovne uvjete, dok će 841 kandidat moći pristupiti testiranju.

Inače, ovom konkursnom procedurom planiran je prijem 50 policajaca koji će isključivo čuvati VIP osobe i objekte na području BiH.

Kandidati će u narednom periodu proći opsežnu proceduru koja će osim pismenog testiranja uključivati intervju i ljekarski pregled, ali i test fizičke sposobnosti. Ovaj test će se sastojati od definiranja morfološkog statusa kandidata i njegovih motoričkih sposobnosti.

Komisija je navela da će uspješni kandidati morati proći i posebnu obuku koja će trajati 30 sedmica, a bit će vršena u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Uspješni kandidati će biti i predmet osnovne sigurnosne provjere u skladu sa postupkom za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima “Povjerljivo”.