Zavod za javno zdravstvo

Rekordan broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo

sarajevo maske (8)

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizirane su 83 osobe, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđena su 272 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina), javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad 724 uzorka prikupljena u periodu od 24. do 26. oktobra ove godine.

”Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 172 osobe, i u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, 74 osobe su oporavljene od zaraznog oboljenja COVID-19. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizirane su 83 osobe, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba. Nažalost, desilo se i sedam smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 114 osoba. Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 2.083 slučaja”, saopštili su iz KS-a.

Od 30. januara do 26. oktobra ove godine ukupno je registrovano 7.477 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 5.280 oporavljeno od ovog zaraznog oboljenja.

U periodu od 13. do 27. oktobra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 3.456 samoizolacija.

”S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa, neophodno je da se svi građani apsolutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva”, apeluju nadležni u KS-u.