Globus

Italija

Veliki neredi zbog novih mjera: Bačeni suzavci i molotovljevi kokteli, ima povrijeđenih (FOTO)

27/10/2020

Mjere koje je u nedjelju najavio italijanski premijer Giuseppe Conte, a koje danas stupaju na snagu, dovele su do protesta u mnogim mjestima, posebno u Milanu, Torinu, Trstu i Napulju

U Italiji građani protestuju zbog vladinih mjera koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Mjere koje je u nedjelju najavio italijanski premijer Giuseppe Conte, a koje danas stupaju na snagu, dovele su do protesta u mnogim mjestima, posebno u Milanu, Torinu, Trstu i Napulju.

Lokalni mediji navode da su protesti u Milanu i Torinu prerasli u nasilje.

U Milanu, drugom po veličini gradu u zemlji, policija je intervenirala suzavcem za demonstrante koji su željeli marširati bez dozvole do zgrade regionalne Vlade Lombardije u znak protesta zbog tih mjera.

Grupe demonstranata okupile su se u različitim dijelovima grada, a jedna od njih je bacila molotovljeve koktele na policijsko vozilo.

Tokom protesta u Milanu jedan policajac je lakše povrijeđen, a privedene su dvije osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Torinu je došlo do sukoba policije i demonstranata koji su navečer izašli na trgove sa pozivom “Narodni protest”.

Policija je intervenirala suzavcem na demonstrante. Trg “San Carlo” bio je kao ratna zona, a u ulici Roma demonstranti su razbili i izloge nekih poznatih radnji.

U Torinu su povrijeđena dva policajca, a privedeno je deset osoba.

U Napulju, još jednom velikom gradu u Italiji, nastavljeni su protesti koji su počeli u subotu protiv mjera lokalnih vlasti.

Stotine demonstranata okupljenih na poznatom gradskom trgu Plebiscito, protestiralo je zbog policijskog sata koji je uveden između 23 i pet sati u regiji.

I u Trstu je dolazilo do napetosti između demonstranata i pripadnika sigurnosnih snaga.

Osim velikih protesta u velikim gradovima, zbog zatvaranja restorana, barova, kafića i sladoledarnica u 18 sati, protesti su i u mnogim gradovima, posebno u Rimu i Palermu.

Sljedećih najmanje mjesec dana većina ljudi na otvorenom u Italiji morat će nositi zaštitne maske, teretane i kina bit će zatvoreni, kao i skijališta za sve osim za profesionalne skijaše, a kafići i restorani moći će da rade do ranih večernjih sati.

Najnovije restriktivne mjere uvedene su ukazom koji je u nedjelju potpisao italijanski premijer Giuseppe Conte, a koji je odbacio još jedno ozbiljno zaključavanje zemlje uprkos trenutnom visokom porastu broja oboljelih od COVID-19. U nekoliko italijanskih regija nošenje maski na otvorenom bilo je obavezno od ranije.

Italija je u subotu premašila granicu od pola miliona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u februaru, kada je bila prva pogođena zemlja u Evropi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.