Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posljednja 24 sata

Rekordno mali broj novozaraženih u Sarajevu, umrla jedna osoba

Sarajevo: Velike gužve ispred Zetre zbog cijepljenja
19.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ispred sarajevske Zetre konstantno su guzve za cjepljenje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) su na koronavirus testirane 433 osobe, potvrđeno je 12 novozaraženih, a od COVID-19 infekcije oporavilo se 38 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Trenutno su u KS-u hospitalizirana 92 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 35, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 57 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent i to na KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi šest pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpuštena jedna osoba.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS-a pregledano je 139 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu.

Ukupno je na drive-in punktovima i COVID-ambulantama urađeno 300 PCR testova. COVID-pozivni centar je zabilježio 203 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 405 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.173 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.346 osoba zaraženih koronavirusom i 50.680 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Za danas 800 osoba u KS-u pozvano je za vakcinisanje preko aplikacije ZZO KS-a, uključujući 152 osobe na hemodijalizi i 16 osoba na peritonealnoj dijalizi, te 34 osobe sa transplantiranim organima.

Sutra će se vakcinisati zaposleni u apotekama prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke.

“Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni”, navode iz KS-a.