Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Remetić: Birači koji glasaju za ljevicu mnogo su kritičniji

14/06/2015

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Miro Lazović smatra da je bosanskohercegovačka politička scena dosta heterogena, a ljevica dosta razjedinjena te da se konačno mora napraviti jedan front, jedan savez ljevičarskog građanskog tipa, u kome će prednjačiti Demokratska fronta (DF) i SDPBiH.

– Na lokalne izbore smatram da SDP-e i DF trebaju izaći sa zajedničkim kandidatima za određena mjesta. To će pokazati da li postoji odgovornost i spremnost unutar te dvije stranke da budu nositelji stvaranja jednog jakog demokratskog bloka, tim prije što BiH ulazi u dosta neizvjesnu socio-ekonomsku situaciju u kojoj su određene grupacije društva pod udarom. Sve te grupacije i sindikate ljevica mora okupiti na jedno mjesto i stvoriti jedan veliki građanski blok otpora prema onome što je negativno – kazao je Lazović danas u Sarajevu odgovarajući na upite novinara u vezi s problemima lijevo orijentiranih stranaka.

Zamjenik premijera FBiH i ministar trgovine u Vladi FBiH Aleksandar Remetić (DF) također dijeli mišljenje da su lijevo orijentirane stranke razjedinjene.

– Ljevica se u BiH u proteklih 20 godina mnogo razgrađivala. Neki ljudi su odlazili i pravili stranke, neko to veže za lične ambicije ljudi, a više bih rekao da je na ljevici veća odgovornost za koncept rada i razvoja – istakao je Remetić.

On je mišljenja da su birači koji glasaju za ljevicu mnogo kritičniji te da ne glasaju za svoju stranku kada nađu manu, dok je birač koji glasa za desnicu spreman oprostiti svojim liderima mnoge stvari.

Naglasio je da lijeve stranke prvo trebaju da grade svoje političke programe na svim vrijednostima evropskih ljevica.

– Mislim da je dobro početi razgovarati o ključnim izazovima našeg razvoja. Ako se budu postizali zajednički stavovi, a da se očuvaju evropske vrijednosti, ljevica će moći pomoći BiH, da se gradi jedna ugodna država za sve nas – naglasio je Remetić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.