Renata Pranjković “kraljica korida” u BiH: S bikovima po nove pehare

BiH

renata-pranjkovic-bik

Žena koja vozi tramvaj ili nosi policijsku uniformu postalo je svakodnevica u Bosni i Hercegovini. Ali, vidjeti ženu koja se bavi brigom o bikovima koje vodi na koride prava je senzacija u BiH. Stoga to ne može proći nezapaženo.

No, taj stereotip da su koride i bikovi rezevirani samo za muškarce, srušila je harizmatična Renata Pranjković, 37-godišnjakinja iz Zrenjanina koju je ljubav prema sadašnjem suprugu Peri Pranjkoviću dovela u Vitez, a koja se s velikom ljubavlju i posvećenošću već dugi niz godina bavi ovim zanimanjem u BiH.

[pull_quote_right]Putalj je pobijedio Lugu čiji je vlasnik Anel Ćehajić iz Visokog, a već 18. jula on će imati narednu borbu na velikoj koridi kod braće Bešića u Donjem Vakufu[/pull_quote_right]

Pranjković je postala svojevrsni zaštitni znak brojnih korida u našoj zemlji, te s pravom nosi epitet – “Kraljica korida”.

U svijet bikova i korida Renata je ušla uz veliku podršku supruga i za kratko vrijeme pokazala svim muškarcima kako se osvajaju titule. U posljednje dvije godine ona sa svojim bikovima većinom zna samo za uspjehe. Prošla godina tako bila je izuzetno uspješna za “bodačicu”, kako je Renatu nazvao komentator borbi bikova Milenko Srdić.

Najprije je njen Lozonja trijumfovao na Grmečkoj koridi, a dan poslije i Putalj je postao šampion u lakoj kategoriji do 700 kilograma na 66. tradiocionalanoj koridi u Čevljanovićima.

“Nadamo se da ćemo i u godini pred nama ponoviti uspjehe iz 2014. Za sada je odlično krenulo. Naš Putalj je odbranio titulu šampiona lake kategorije na šampionskoj koridi u Vitezu koju je organizirao Josip Biletić. Putalj je pobijedio Lugu čiji je vlasnik Anel Ćehajić iz Visokog, a već 18. jula on će imati narednu borbu na velikoj koridi kod braće Bešića u Donjem Vakufu. Na ovoj tradicionalnoj koridi očekuje se nekoliko desetina hiljada posjetilaca, a poražene svojim pjesmama tješit će Hule”, kaže Renata koja pobjede svojih ljubimaca proslavlja na leđima svojih bikova.

renata-pranjkovic-bik1

No, na samom početku Renata i Pero nisu ni sanjali da će njihovi bikovi polučiti takav uspjeh.

“Nama je to u prvom redu bila prilika da se bavimo uzgojem i proizvodnjom mesa. Evo, u staju smo uložili oko 200.000 KM. Sve je savremeno, rađeno po najvećim standardima, ali još nismo ni marke dobili za poticaj. Nadam se da će nadležni konačno početi davati poticaje ljudima koji rade i imaju stoku”, dodaje Renatin muž Pero.

Zajedno sa svojim kolegama i ostalim vlasnicima bikova, Pranjković se uprkos protestima društva za zaštitu životinja bori za očuvanje tradicije održavanja korida u našoj zemlji. Naglašava da oni svoje bikove tretiraju s posebnom pažnjom i uzimajući ih za odgajanje produžavaju im život.

Izborom ovog neobičnog posla Pranjković je privukla i pažnju svjetskih medija. Nekoliko domaćih i evropskih produkcija ekranizirali su priču o njoj i njenim šampionskim bikovima.

Foto: Srećko Stipović (Radio Slobodna Evropa)