Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitet u problemu

Republici Srpskoj nedostaje novca: “Pitanje je dana kada će sistem pući kao balon”

dodik novac
Foto: Screenshot/Pixsell

“Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći”

Vlada Republike Srpske ovih dana je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka.

Republika Srpska je, hvali se premijer Višković, za četiri mjeseca otplatila 317 miliona maraka duga, a zadužila se 155 miliona. Pred prvomajske praznike obradovala je penzionere sa prijevremenom isplatom aprilske penzije.

O stotinama miliona maraka dugova privredi, dobavljačima i izvođačima javnih radova, kako je glasilo poslaničko pitanje, kaže:

“Rupa” u budžetu”

-Dugovanja prema svim kategorijama, od privrednika do poljoprivrednika, na današnji dan su oko 72 miliona KM. Izvođači izmireni u potpunosti. Možda nisu zadnje fakture u zadnjih 15 dana, i nikome drugom se ništa ne duguje.

Odgovor pred parlamentom izazvao je sugestivna pitanja poslanika o konkretnim projektima.

-To znači da su izvođačima radova isplaćeni dugovi koji kasne i da radovi koji su obustavljeni mogu da budu nastavljeni? I izvođač koji pravi garažu na UKC-u, tvrdi Tanja Vukomanović, zastupnica PDP-a u NSRS.

Na potencijalnu „rupu“ u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom, javlja BHRT.

-Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Što pokazuje, kada to podijelimo na 12 mjeseci, da već sada je budžet kratak za nekih 400 miliona KM, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Povećanjem minimalne plate rastao je dio javnih prihoda i između ostalog popravio saldo javnih fondova, ali to je jedna strana medalje. Nedavna analiza Ministarstva finansija ukazuje na pad udjela Republike Srpske u krajnjoj potrošnji Bosne i Hercegovine. To bi moglo da umanji procenat raspodjele prihoda od PDV-a. Vladajući ipak ne pokazuju zabrinutost.

Negativni ekonomski trendovi

-Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza. S tim da u nekoj dinamici je moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

-Pitanje je samo dana kada će prenapregnuti sistem da pukne kao jedan balon i kada ćemo svi osjetiti na svojoj koži posljedice godina koje su pojeli skakavci kriminala, zloupotreba, korupcije, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Nisu ohrabrujući ni najnoviji podaci o padu proizvodnje i zaposlenosti u industriji u prva četiri mjeseca.

Pad izvoza i rast uvoza također spadaju u negativan ekonomski trend koji može da ima uticaja na sposobnost ekonomije. Privrednici strahuju da bi Vlada mogla pribjeći krajnjoj mjeri – povećanju poreza.