Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rešidat: Oporezivanjem kladionica riješiti probleme boraca, zdravstva i kulture

Rešidat ozvaničio kampanju za načelnika

Kandidat DF-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Samer Rešidat, izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da bi novi Zakon o igrama na sreću, u narodu poznat pod nazivom „oporezivanje kladionica“, itekako doprinio dodatnom punjenju budžeta i rješavanju problema finansiranja sporta na nivou FBIH, boraca, zdravstva, kulture…

Rešidat je iznio svoje prioritete ukoliko bude izabran, govorio je o neradu Parlamenta FBiH u protekle četiri godine, zatim stanju u kulturi i sportu u FBiH, te je uputio poruku biračima u BiH.

Šta će biti u fokusu vašeg djelovanja ukoliko budete izrabrani u Parlament FBiH?

Ono što je započeto treba da se završi. Dakle, u fokusu prioritetno ostaju zakoni na kojima DF u trenutnom sazivu insistira, ukoliko procedure usvajanja ne budu završene do kraja mandata, a kako stvari stoje neće. Prije svega tu mislim na Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Dalje, od suštinske važnosti je prijedlog  Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, koji je u proceduri, a koji bi, između ostalog, riješio popunu kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i obezbijedio funkcionisanje Parlamenta FBiH u punom kapacitetu.

Među prioritete spadaju i propisi koji regulišu zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, rasterećenje poreskih obveznika kroz, između ostalog, smanjenje doprinosa na plate.

Zatim, tu je i Zakon o igrama na sreću, u narodu poznat pod nazivom „oporezivanje kladionica“, koji bi itekako doprinio dodatnom punjenju budžeta i rješavanju problema finansiranja sporta na nivou FBIH, boraca, zdravstva, kulture…

Kako gledate na činjenicu da je Parlament FBiH u proteklom mandatu bio jedna od najneefikasnijih institucija u BiH, a da su pri tom pojedini zastupnici uzimali i naknade koje im nisu pripadale i pored ogromnih redovnih primanja na mjesečnom nivou?

Parlament FBIH biraju glasači, tj građani Federacije. Mislim da bi napokon glasači trebali da kazne one koji nisu bili njihov glas u proteklom mandatu. Tu prvenstveno mislim na pojedince a i stranke koje su svojim neradom doprijenele da stanje u Federaciji bude ovakvo.

Prije svega mislim na vladajuću strukturu koja je svjesno opstruirala donošenje zakona kojim bi riješili nagomilane probleme: vratila borce sa ulica u domove i dala im osnovna ljudska prava, djecu i profesore u škole, medicinske radnike i bolesnike u bolnice, uložila novac u infrastrukturu i ojačala privredu, rasteretila realni sektor prevelikih nameta…

Dakle, imali su priliku da četiri godine nešto urade. Pošto su pokazali da to neće ili ne umiju, treba da dođe neko ko to zna i ko umije.

DF je u proteklom mandatu izašao iz vlasti i prošao svojevrsnu rekonstrukciju unutar stranke. Šta DF može na ovim izborima?

Demokratska fronta je stranka koja je nastala prije pet godina. Za tih pet godina mi smo prošli sve faze kroz koje prolazi jedna stranka, osnovali je, izašli na izbore, dobili izbore, ušli u vlast, izašli ili izbačeni iz vlasti, očistili svoje redove i sada smo spremni da poslije 7. oktobra preuzmemo vlast i da pokažemo da ono što smo govorili možemo da sprovedemo u djelo. Da to nisu samo prazne priče pokazuju i rezultati koje smo imali dok smo bili u vlasti a i kao opozicija.

Bili ste jedno vrijeme ministar kulture i sporta u KS. Kako gledate danas na stanje u ovim oblastima u BiH, te institucijama kulture od značaja za državu?

Dok god nam kultura i sport budu tretirani kao trošak, imaćemo situaciju da se borimo u nekim B skupinama, da pokušavamo da nađemo ko će obući dres sa državnim grbom i slično. Konkretan primjer su i troškovi koje su imali klubovi u Kantonu Sarajevo, a vezani su za osiguranje utakmica. To je bio slučaj samo u Kantonu Sarajevo. Dogovorom između MUP-a KS, klubova i Ministarstva kulture i sporta taj problem je riješen. Konkretno ću se zalagati da se napokon donese zakon o oporezivanju igara na sreću. Dio tog novca bi direktno bio investiran u sport.

Problem je da klubovi ne mogu da napreduju, a samim tim ni sport u BiH zato što nemaju mogućnost da uspostave finansijsku održivost.  Zbog velikog iznosa poreza na profesionalni ugovor (70%), veliki broj sportista ne dobije priliku igrati profesionalno i živjeti od svog rada, a ni klub ne može ostvariti benefite njegovim/njenim prelaskom u drugi klub. Iz tog razloga dešava se da su klubovi osuđeni na konstantno traženje pomoći od države u vidu donacija, umjesto da država u sistemu omogući olakšan rad sportskim klubovima kojim će dobiti finansijsku održivost i veće šanse za “profesionalizaciju sporta” u BiH.

Ovdje ne treba biti puno pametan, treba pogledati kako je to riješeno u Evropi i svijetu. Brojne zemlje u Evropi su imale sluha za ovaj problem, pa su uvele tzv. artist taxation, koji garantuje poreske olakšice sportašima, imajući u vidu i činjenicu da sportaši uglavnom koriste usluge privatnih medicinskih praksi, samim tim oni nisu ni tako na teretu države, a i dalje su obavezni plaćati puni iznos za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Ove i slične olakšice bi garantovale veće šanse djeci koja žele da se bave sportom, da će jednog dana moći da žive od svog rada, a ne biti primorani raditi druge poslove, tako umanjujući i kvalitetu profesionalnog sporta u BiH. Ovakav zakon bi osnažio ne samo sportske klubove, nego i dao nadu svoj djeci i njihovim roditeljima koji vrednuju sport kao jedan od osnovnih elemenata psihofizičkog razvoja djevojčica i dječaka, da će potencijali te djece imati mogućnost biti ostvareni na pravi način.

U mom kratkom mandatu djelimično su riješeni brojni problem vezani za institucije kulture koje su od državnog značaja. Na to sam ponosan, ali mi je žao sto nisam imao više vremena da riješim i ostale. Svakome je drago kada ga neko sretne na ulici i kaže: svaka ti čast, bio si bolji od ostalih, nešto si uradio….

Iza mog kratkog mandata su ostala konkretna djela, otvoren je Zemaljski muzej, ukinuti nameti sportskim klubovima u Kantonu, riješeni nagomilani dugovi ministarstva, riješen problem finansiranja muzeja Ars Aevi, i da ne nabrajam…

Kada budem pričao mom sinu, imat ću čime da se pohvalim.

Vaša poruka biračima…

Od kako sam ušao u politiku shvatio sam da su političari otuđeni od naroda. To je osnovni razlog zašto imamo banalne probleme koji su rješivi u samo par rečenica izmjena zakona.

Ono što ću reci građanima, a oni to možda i znaju, je da političari imaju strah od građana jedan dan od 1460 dana. Poslije toga se sve vraća na fabričke postavke. Sve sto su obećali ne ispune, sve što su prezentovali zaborave.

Građani treba da izađu na izbore i da kazne one koji su im nešto obećali, a to nisu ispunili. Građani će 7. oktobra  imati moć da naprave promjene. Ako to ne urade, onda nemaju pravo da se žale i da kažu da im nije dobro, jer ovu šansu ce dobiti tek za četiri godine ili za 1460 dana.