Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Respiratori preuzeti i odvezeni, Tužilaštvo ne može otkriti nikakve detalje o slučaju

respiratori-sarajevski-aerodrom-1

-Zbog interesa predmeta, Tužilaštvo KS ne može iznositi nikakve detalje o ovom slučaju – kazala je Bavčić

Nakon što je Federalni štab Civilne zaštite jučer donio odluku o raspodjeli  80 respiratora koje je iz Kine uvezla firma “ F.H. Srebrena malina” vlasnika Fikreta Hodžića, te što su nakon uplate iznosa PDV-a za ove aparate, oni su preuzeti i odvezeni sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet o načinu uvoza ovih respiratora, a da je u istragu uključena i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). No, na naš upit o tome hoće li biti dozvoljena raspodjela respiratora dok traje istraga, Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS kazala je da u ovom trenutku ne mogu davati informacije.

-Zbog interesa predmeta, Tužilaštvo KS ne može iznositi nikakve detalje o ovom slučaju – kazala je Bavčić.

Pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Sanita Alagić pojasnila je danas da će prije puštanja respiratora u upotrebu biti izvršena zakonska verifikacija imenovane laboratorije i Instituta za mjeriteljstvo, a na sva ostala pitanja u vezi sumnjivih respiratora je kazala da će odgovore dati struka.

Iako su novinari tražili da se otvori jedna kutija i pokaže respirator, Alagić je kazala da je na aerodromu trebao biti i predstavnik firme Sono Medical, ali da procedure nisu dozvolile da se izvrši provjera na licu mjesta, ali da će to možda biti moguće u magacinu Federalne uprave civilne zaštite.

Na pitanje kako su respiratori plaćeni, a da će struka tek sada dati sud o valjanosti aparata, Alagić je uporno ponavljala da će struka dati ocjenu kvaliteta i ispravnosti, bez obzira što je roba već plaćena 10,5 miliona KM.

Ona je dodala da će firma Sono Medical od proizvođača dobiti svu dokumentaciju.

Inače, naredbom je planirano da se od 80 pristiglih respiratora rasporedi po 10 za Klinički centar u Sarajevu (KCUS), Sveučilišnu kliničku bolnicu (SBK)  Mostar i Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, te 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Solak je “FH Srebrenu malinu” proglasio ovlaštenom za uvoz respiratora