Rezultati popisa stanovništva bit će prezentirani u osam knjiga

BiH

popis popis

U skladu s planom aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH, Agencija za statistiku BiH u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku i uz podršku međunarodnih eksperata radi na pripremi za objavu knjiga s detaljnim rezultatima popisa za svaku od oblasti za koju su se prikupljali podaci na popisnicama P1 i P2.

– U osam knjiga bit će prezentirani podaci o demografskim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama stanovništva, etničkoj/nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti stanovništva i jeziku, domaćinstvima i porodicama i njihovim karakteristikama, stambenim zgradama, stanovima i uslovima stanovanja, te migracijama. Sve knjige trebaju biti objavljene do kraja godine – kazala je Feni savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Istovremeno, radi se i na popunjavanju baze podacima koji će biti dostupni korisnicima na web stranici popisa u vizuelnom, PDF i excel formatu.

– Sve aktivnosti koje su urađene od objave rezultata popisa do danas, ocijeniće članovi Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije koji iduće sedmice dolaze u redovnu, 24. posjetu statističkim institucijama BiH – dodala je Adembegović.