Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identifikovan osumnjičeni bombaš iz New Yorka

manhattan

Vlasti u New Yorku tragaju za 28-godišnjim Ahmadom Khanom Rahamijem, osumnjičen za povezanost s bombaškim napadom u kvartu Chelsea, na Manhattanu, u kojem je povrijeđeno 29 ljudi, saopštio je Policijski odjel New Yorka.

Njujorška policija je u ponedjeljak objavila na društvenoj mreži Twitter da vlasti tragaju za Rahamijem, naturalizovanim američkim državljanom, porijeklom iz Afganistana.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je da je napadač vjerovatno naoružan i opasan.

De Blasio je eksploziju u tom gradu okarakterisao kao “planirani zločin”, te izjavio da nije ustanovljena povezanost s međunarodnim terorizmom.

U bombaškom napadu na Manhattanu povrijeđeno je 29 ljudi. Nedaleko od toga je pronađeno još jedno eksplozivno sredstvo koje nije detoniralo.

Zvaničnici istražuju jesu li te dvije bombe povezane s napravom koja je eksplodirala tokom humanitarne trke u Seaside Parku u New Jerseyju istog dana.

Također, u blizini željezničke stanice u Elizabethu u New Jerseyu u nedjelju navečer je pronađeno pet eksplozivnih naprava. Gradonačelnik tog grada Christian Bollwage rekao je da je jedna od pet naprava pronađenih u ruksaku u blizini željezničke stanice u New Jerseyju eksplodirala dok ju je robot Jedinice za eksplozive pokušavao razmontirati.