Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekološka katastrofa

Ribari upozoravaju: Jako zamućenje vode u rijeci Neretvi, situacija alarmantna

neretva zamucenje
Foto: USR

Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ”kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”

Udruženje – Udruga sportskih ribolovaca (USR) Neretva saopćilo je danas kako je u petak u večernjim satima zabilježeno jako zamućenje vode južno od Mostara, što je uzrokovalo ozbiljnu štetu cijelom ekosistemu rijeke.

Kako su napomenuli, prijave o ovom incidentu stižu od brojnih ribara koji su bili na Neretvi. Naglasili su da je situacija alarmantna.

”Naše službe bile su na licu mjesta i svjedočile su ovoj katastrofi. Naši ribočuvari su na terenu u proteklom razdoblju zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim organima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija”, napisali su.

Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ”kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

”Ovaj kanal predstavlja dio sistema koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko Blato s rijekom Neretvom. Radi se o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprečava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond”, istaknuli su iz udruženja.

Foto: USR

Apelirali su na sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe, te lokalne vlasti, da hitno reagiraju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosistema rijeke Neretve.