Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan sporazum

Belgija daje Ukrajini skoro milijardu eura vojne pomoći, uključujući 30 borbenih aviona

volodimir zelenski Alexander De Croo
Foto: Screenshot/ YouTube

Volodimir Zelenski i belgijski premijer Alexander De Croo dogovorili su plan koji “uključuje najmanje 977 miliona eura belgijske vojne pomoći Ukrajini ove godine”

Ukrajina i Belgija potpisale su sigurnosni sporazum koji uključuje isporuku 30 američkih borbenih aviona F-16, u pokušaju da ojačaju odbrambene sposobnosti Kijeva protiv tekuće invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Volodimir Zelenski i belgijski premijer Alexander De Croo dogovorili su plan koji “uključuje najmanje 977 miliona eura belgijske vojne pomoći Ukrajini ove godine”, objavio je ukrajinski predsjednik u utorak tokom posjete Belgiji.

De Croo je već prošle godine najavio da će Belgija poslati F-16 u Ukrajinu 2025. godine – ne navodeći koliko. Ono što je najvažnije, on je tada rekao da će glavni uslov biti da li će i sljedeća vlada pristati na to, jer Belgija ide ka izborima u junu.

Belgija se u utorak takođe obavezala da će pružiti podršku Ukrajini tokom 10-godišnjeg trajanja sporazuma. Sporazum obuhvata širok spektar podrške, uključujući savremena oklopna vozila, opremu zračnih snaga, pomorsku sigurnost, čišćenje mina i vojnu obuku.

Belgija se obavezala da će isporučiti 30 borbenih aviona F-16 prije 2028. godine, s tim da će prvi avion biti isporučen ove godine, rekla je u utorak za belgijski RTL ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Posjeta Zelenskog Belgiji prvobitno je bila zakazana ranije, ali je morala biti odgođena zbog napredovanja ruskih snaga u Ukrajini.