Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH okupila veliki broj naučnika i stručnjaka

umjetna inteligencija bih konferencija
Foto: Fena

Naša je obaveza osigurati da BiH ne zaostaje u ovom tehnološkom napretku, naglasila je ministrica Duraković

Druga po redu naučno-stručna konferencija pod nazivom “Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja” upriličena je u utorak u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u saradnji s Tehnološkim parkom INTERA, a okupila je veliki broj naučnika i stručnjaka.

Konferenciju je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković koja koja je naglasila značaj umjetne inteligencije u modernom društvu, navodeći kako ona predstavlja neizostavan segment našeg svakodnevnog života sa širokom primjenom, uključujući obrazovanje, medicinu, poljoprivredu, turizam, ekonomiju, gaming industriju, prepoznavanje govora, GPS sisteme te sigurnosne sektore.

-Naša je obaveza osigurati da BiH ne zaostaje u ovom tehnološkom napretku – naglasila je Duraković ističući kontinuirani rad Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u FBiH.

Govorila je i o važnosti različitih tema koje će biti obuhvaćene na današnjoj konferenciji.

-Danas ćemo slušati o primjeni umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju, zatim u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva te u obrazovanju i javnom prostoru – kazala je.

Posebno je naglasila važnost tehnološkog razvoja vođenog umjetnom inteligencijom koji ima potencijal transformirati bh. privredu, unaprijediti proizvodne procese, povećati efikasnost i otvoriti nove mogućnosti za inovacije.

-Umjetna inteligencija može igrati ključnu ulogu u unapređenju prava i sigurnosti te poboljšanju zdravstvene zaštite. Također, uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sistem može personalizirati učenje, prilagoditi ga individualnim potrebama učenika te stvoriti dinamičnije i interaktivnije nastavne metode – kazala je Duraković.

Pozvala je istraživače, stručnjake, studente i sve zainteresirane da se pridruže naporima za daljni razvoj umjetne inteligencije u BiH.

-Zajedničkim naporima možemo ostvariti značaja napredak u ovoj oblasti koja nudi ogromne mogućnosti za budući razvoj naše zemlje – poručila je Duraković.

Ministrica je uoči otvaranja konferencije kazala kako će saradnja s Interom TP biti nastavljena te da je ovo itekako značajan projekt na kojem treba i dalje raditi te jačati ovu platformu koja okuplja, prije svega, profesore, stručnjake, kompletnu akademsku zajednicu, mlade inovatore, naučnike i istraživače.

-U organiziranje ove konferencije Ministarstvo je kao organizator uložilo 28 hiljada maraka, a njen finalni produkt će biti jedan jedinstveni zbornik radova – kazala je ministrica.

Direktor Intera TP Vedran Šimunović istakao je kako za konferenciju postoji izraziti interes naučnika u BiH, kao i međunarodnih naučnika koji žele prezentirati neke nove stvari koje su se razvije u toj oblasti u posljednje dvije godine.

-Ovu godinu bi mogli proglasiti godinom umjetne inteligencije i svi ćemo vidjeti njenu važnost i u BiH i u čitavom svijetu – poručio je Šimunović.

Organizatori očekuju kako će konferencija potaknuti povezivanje akademske zajednice s privrednim sektorom te olakšati uspostavu saradnje s istraživačima i privrednicima iz inostranstva.