Rijaset IZ BiH: U svim džamijama dženaza za žrtve terorističkih napada u Turskoj

Husein ef. Kavazović 1

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je saopćio da će se sutra, nakon džuma-namaza, u svim džamijama koje su u njihovoj nadležnosti klanjati dženaza-namaz u odsustvu za žrtve terorističkih napada koji su se sinoć i jutros desili u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, za AA je potvrdio da će se u svim džamijama koje su u nadležnosti Rijaseta Islamske zajednice BiH klanjati dženaza-namaz u odsustvu.

“Dobili smo instrukcije od reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovia da se nakon džuma-namaza sutra u svim džamijama koje su u nadležnosti Rijaseta Islamske zajednice BiH klanja dženaza-namaz u odsustvu za žrtve terorističkih napada koji su se sinoć i jutros desili u Turskoj. Dženaza-namaz u odsustvu će se, prema tome, osim u BiH, klanjati i u džamijama u Sandžaku, Sloveniji, Hrvatskoj, Evropi, Americi i Australiji. U centralnim džamijama namaz će predvoditi muftije”, rekao je Avdibegović.

Istakao je da će dženaza-namaz u odsustvu biti obavljena kako bi se i na ovaj način iskazala solidarnost s porodicama žrtava terorističkih napada i turskim narodom.

“To je čin brige i solidarnosti sa porodicama žrtava, turskim narodom i njihovom Vladom. Želimo da nasilje i terorizam prestanu”, rekao je Avdibegović.

Podsjećamo, na vozila koja su prevozila osoblje Oružanih snaga Turske u večernjim satima u srijedu je izveden teroristički napad u trenutku dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu, u centru Ankare. Prema zvaničnim podacima, u napadu je poginulo 28, a ranjena 61 osoba. Među poginulima je 27 pripadnika turskih snaga sigurnosti i jedan civil.

U jutrošnjem napadu terorističke organizacije PKK na vojno vozilo, na putu između turskih gradova Diyarbakir i Bingol, najmanje šest vojnika je poginulo, a jedan je teško ranjen.