Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave u BiH

Rijeke izlile iz korita: Poplavljeni objekti na nekoliko lokacija, domaćinstva odsječena

216089-768×575

Rijeka Drina se u toku noći izlila se na poljoprivredno zemljište u mjesnim zajednicama Tršić i Roćević na poodručju Zvornika, dok je u Karakaju (kod Terminala) voda ušla u podrumske prostorije tri kuće

Obilne padavine već nekoliko dana stvaraju probleme širom Bosne i Hercegovine. Rijeka Drina izlila se na području grada Zvornika i opštine Bratunac.

Rijeka Drina se u toku noći izlila se na poljoprivredno zemljište u mjesnim zajednicama Tršić i Roćević na poodručju Zvornika, dok je u Karakaju (kod Terminala) voda ušla u podrumske prostorije tri kuće.

Poplavljena je gradska plaža u Zvorniku, a očekuje se da će se izliti i u vikend naselju u Srednjem Šepku.

Popunjenost korita rijeka Hoče i Sapne su između 30 i 40 posto.

“U Službi civilne zaštite pojačana su dežurstva, obilazi se teren i u kontinuitetu prati stanje. U pripravnosti je rezervni sastav Civilne zaštite, kao i svi pripadnici Profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice. Građani se za informacije i pojašnjenja mogu obratiti na telefon Službe civilne zaštite 056/210-853”, saopšteno je iz Gradske uprave Zvornik.

Drina se izlila i iz korita kod Bratunca. Manji vodotokovi su u svojim koritima, naveli su iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac.

Juče popodne Kolina i Drina su u Ustikolini poplavile su dio ugostiteljskog kompleksa “Baša” u Ustikolini.

Nabujala rijeka još uvijek ne prijeti naseljenim mjestima. Tome je u velikoj mjeri doprinijelo zaustavljanje postrojenja Hidroelektrane Piva na Mratinju u Crnoj Gori.

Prema informacijama iz nadležnih službi civilne zaštite, od ponoći do šest sati ujutro hidroelektrana nije ispuštala vodu iz svoje akumulacije.

Stanje u BPK

Obilne padavine uslovile su povećanje vodostaja na svim vodotokovima u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Vodostaj rijeke Drine izmjeren na HS Goražde jutros u 7.00 sati iznosio je 215 centimetara sa tendencijom rasta. Vodostaj rijeke Prače iznosio je 152 centimetra i trenutno je stabilan.

Vodostaj Koline izmjeren jutros 7.30 sati iznosio je 119 centimetara.

Prema podacima Kantonalnog Operativnog centra, na području Grada Goražda rijeka Drina se izlila iz korita u mjesnim zajednicama Osanica, Vranići, Sadba, Mravinjac, Zupčići, i Goražde II. Uglavnom je plavila priobalje, izletišta, šetališta, poljoprivredno zemljište, puteve i kao i vikend objekte koji su građeni u blizini obala rijeke Drine.

I na području Općine Foča u FbiH vodostaji Drine, Koline i Kosovske rijeke su usljed kišnih padavina blago povećani. U ovom dijelu BPK rijeka Drina izlila iz korita na lokalitetu turističkog naselja „Ada“ i poplavila lokalni put Cvilin – Kožetin u dužini od 120 metara.

Potpljen bazen

U naselju Ustikolina poplavom je zahvaćen otvoreni bazen u vlasništvu „BAŠA“ d.o.o Ustikolina koji se nalazi na ušću rijeka Drine i Koline.

Nivo Drine je izrazito visok i u Višegradu, što se može vidjeti na fotografijama koje je objavio BH Radion 1 na svom Facebook profilu.

Nekoliko domaćinstava odsječeno od puta

Pet domaćinstava u selu Lukovice kod Gacka od juče je potpuno odsječeno od putne komunikacije jer se zbog padavina izlila voda iz pećine i blokirala put između dva zaseoka.

Voda je preplavila jedini prilazni put, a mještani da bi stigli do Gacka, moraju pješačiti šumskim putem oko tri kilometra ili jezero nastalo izlivanjem preći čamcem.

Od trenutka kada voda prestane da nadolazi, potrebno je najmanje sedam dana da se povuče.

Komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vučković rekao je da je riječ o fenomenu koji se često dešava u vrijeme obilnih padavina, te pozvao nadležne da Vatrogasnoj jedinici u Gacku upute motorni čamac sa opremom koji im je hitno potreban.