BiH

ministarstvo sigurnosti

Rješenje za migrante u USK je nova lokacija za izgradnju prihvatnog centra

18/10/2019

Prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva

Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području Unsko-sankog kantona (USK).

– Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu.

I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo sigurnosti BiH sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje – saopćeno je iz tog ministarstva.

Također, prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

– Istovremeno, opredjeljenje institucija Bosne i Hercegovine je jačanje zaštite istočne granice, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata, a također BiH ne želi da postane tzv. „hot spot“ za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije – navodi se u saopćenju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.