Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojna pitanja bez odgovora

Roditelji djevojčice iz Kaknja: Životi su nam se u trenutku pretvorili u pakao

roditelji djevojcice iz kaknja ss

Roditelji dvoipogodišnjakinje Amila i Muris Gađun iz Gornjih Lučana kod Kaknja u strahu čekaju svaki poziv iz bolnice

Djevojčica iz Kaknja operisana u privatnoj poliklinici Rožajac-Bejtović, i dalje je u kritičnom stanju. Ovo nam je potvrđeno iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je dvoipogodišnjakinja prebačena nakon operacije na očnom kapku. U cijeli slučaj uključili su se policija, tužilaštvo i inspekcija, javlja Federalna televizija.

Roditelji dvoipogodišnjakinje Amila i Muris Gađun iz Gornjih Lučana kod Kaknja u strahu čekaju svaki poziv iz bolnice. Životi su im se, kažu, u trenutku pretvorili u pakao. Njihova djevojčica je u komi nakon operacije očnog kapka koju je u privatnoj ordinaciji Halimić, odnosno Rožajac Bejtović, izvela doktorica Nina Jovanović, a anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac. Na ovaj zahvat u privatnom sektoru porodica se odlučila zbog, kako navode, dugih listi čekanja. Svi nalazi djeteta prije operacije su, dodaju, bili uredni. Još nemaju potpune informacije i pitaju se šta se zapravo desilo tokom i neposredno nakon operacije.

“Šta se desilo s ostalim dijelom mi ne znamo. I na Koševu su nam gore rekli da ne znaju i da li će se saznati kako je došlo do toga jer je djevojčica bila u potpunosti zdrava. Niko nam nije spomenuo rizik tokom operacije da bi se mogao desiti. Potpisali smo mi papir kao i svaki, čak nam je doktorica rekla da će nakon operacije odležati sat i po i da će je pustiti kući”, kaže majka Amila Gađun.

Novinari su kontaktirali doktoricu Ninu Jovanović, koja je u kratkom telefonskom razgovoru kazala da ne može davati izjave dok traje istraga. Isto je za medije rekao i anestezolog Rožajac. Doktorica Jovanović u trenutku operacije djevojčice nije imala privremenu licencu za dopunski rad – jasni su iz Ljekarske komore Federacije:

“Navedena licenca nije produžena. Tako da je naš odgovor decidan, dr. Nina Jovanović nije imala Privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.”

U cijeli slučaj su se uključili i istražni organi. Policijski službenici MUP-a KS-a, a pod nadzorom dežurnog tužioca, poduzimaju radnje i vrše provjere s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja. Na terenu danas i inspekcija u privatnim ordinacijama Halimić i Rožajac Bejtović.

“Po utvrđenom činjeničnom stanju sve informacije i dokaze do kojih inspektor dođe u postupku obavljanja službene dužnosti biće dostavljene i Ministarstvu zdravstva KS, koje je zahtjevalo inspekcijski nadzor”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

I dok se čeka nalaz inspekcije, iz laboratorije Verlab navode da ordinacije Halimić i Bejtović nemaju verifikovane anesteziološke aparate. Iz ovih ordinacija danas nisu odgovarali na naše uporne pozive.

Istovremeno, ministar zdravstva Kantona Sarajevo poručuje da kreću u veliku kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova. Kontrole, nadzori, provjere. Brojna pitanja sada se gomilaju i čekaju na odgovor. Odgovore čeka i porodica Gađun.

Obezbijeđeno im besplatno PCR testiranje

Roditelji dvogodišnje djevojčice iz Kaknja, koja je pala u komu i koja je u teškom kliničkom stanju prebačena na KCUS, zbog operacije očnog kapka u privatnoj ordinaciji, do danas su morali svakodnevno plaćati PCR test kako bi posjetili kćerku.

Ipak, postignut je dogovor da im se ubuduće omogući besplatno testiranje.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić dogovorio je sa generalnim direktorom JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo da se roditeljima djevojčice obezbijedi besplatno testestiranje u ovoj ustanovi.