finska

Roditelji na radno mjesto mogu povesti svoju djecu

Modern working woman with child

Tuomas Kurttila, ombudsman za djecu u Finskoj, izjavio je da je cilj inicijative da roditelji i djeca provode što više vremena zajedno

Finske vlasti su pokrenule projekt koji će omogućiti usposlenicima da više vremena provode s djecom tako što će ih moći dovesti na svoje radno mjesto na nekoliko sati ili tokom cijelog radnog dana, javlja Anadolu Agency AA.

Kako prenose finski mediji, Tuomas Kurttila, ombudsman za djecu u Finskoj, izjavio je da je cilj inicijative da roditelji i djeca provode što više vremena zajedno, ali i da se djeca bolje upoznaju s uvjetima u kojima rade njihovi roditelji i na koji način zarađuju novac.

Istakao je da je do sada 800 kompanija potpisalo sporazum prema kojem se roditeljima dozvoljava da djecu dovedu na radno mjesto.

Djeca će imati priliku da tokom nekoliko dana do kraja ovog mjeseca zajedno s roditeljima borave u kancelarijama u državnim ministarstvima, općinama i drugim kompanijama.

“Na ovaj način članovi porodice će moći zajedno doživjeti vrlo lijepa i korisna iskustva i zahvalni smo svakoj od kompanija i institucija koja je pristala da bude dio ove ideje”, rekao je Kurttila u obraćanju novinarima.