Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

problemi s prijevozom

Roditelji ne šalju djecu iz kakanjskih sela u školu, ministar prijeti inspekcijom

ucionica_skola fena (1)

Kozlić: Uputit ćemo na teren i inspekciju zbog nedolaska djece iz kakanjskih sela u OŠ ‘Arnauti’

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta postupit će po Zakonu o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona kako bi riješilo pitanje nedolaska na nastavu djece iz kakanjskih sela Straposle, Slivanj i Hrastovac u Osnovnu školu “Arnauti” Zenica.

Naime, roditelji te djece, nezadovoljni što su sredinom prošlog mjeseca ostali bez autobuskog prijevoza za stanovništvo tih sela, odlučili su od ponedjeljka, 14. februara, da do daljnjeg neće slati u školu svoju djecu koja nastavu pohađaju u zeničkom selu Arnauti.

– Poznato je da Zakon o osnovnoj školi ZDK kaže da je obrazovanje u osnovnim školama obavezno, a, s druge strane, Ministarstvo je osiguralo adekvatan prijevoz za svu djecu te osnovne škole, nastavno osoblje i sve uslove da djeca mogu ići na nastavu.

Nedopustivo je da se djeca koriste kako bi se ostvarili neki drugi benefiti, s kojima djeca i Ministarstvo nemaju nikakve veze. Mi smo kontaktu sa školom i očekujemo da nas škola informiše da li su djeca krenula u školu. Ukoliko, u narednom periodu, djeca ne budu išla u školu, bit će na lice mjesta poslana inspekcija. Postupit ćemo u skladu sa Zakonom o osnovnoj školi – najavio je ministar Kozlić.

Resorno ministarstvo obrazovanja tog kantona na godišnjem nivou utroši oko pet miliona KM za prijevoz školske djece, a, u ovom se slučaju, napominje Kozlić, radi o 10-ak djece za koje je prijevoz osiguran.

Međutim, ta su djeca, dodaje, žrtva nerazumne odluke svojih roditelja zbog neriješenih odnosa s prijevoznikom koji je obavljao redovan linijski prijevoz za ta sela iz pravca Zenice.