Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadorica Švedske

Strömquist: ZDK se susreće s ozbiljnim izazovima na planu zaštite okoliša

Johanna Stromquist – zenica – fena (1)

Godišnje oko 3.400 stanovnika BiH ranije umre zbog loše kvalitete zraka

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist sudjelovala je danas na Metalurškom institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici u radu okruglog stola o temi “Centar za okoliš Zeničko-dobojskog kantona”.

Ambasadorica Strömquist istakla je kako je ekologija vrlo važna oblast, jer, prema podacima Svjetske banke, godišnje oko 3.400 stanovnika BiH ranije umre zbog loše kvalitete zraka.

Podvukla je kako je upravo njena zemlja najveći donator za realizaciju ekoloških projekata u BiH te da Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) od 2019. godine provodi trogodišnji projekt “Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH”.

U okviru tog projekta, obezbijeđena je podrška institucijama vlasti u BiH kroz jačanje kapaciteta, kao i podrška civilnom društvu kroz projekt “Misli o prirodi”.

-Jako je važno da predstavnici civilnog društva i vlade imaju priliku da zajednički razgovaraju o ovim pitanjima. Okoliš i klima su najvažniji prioriteti u radu Vlade Švedske, kako u našoj zemlji tako i na globalnom nivou. Ali, nije uvijek bio slučaj da su nam to bili glavni prioriteti. U tome su značajnu ulogu odigrale organizacije civilnog društva, koje su ovo pitanje postavile visoko na agendi te doveli do toga da je to danas Vladi Švedske glavni prioritet – istakla je ambasadorica Strömquist.

Napomenula je da je ZDK jedan od dijelova BiH koji se “susreće sa ozbiljnim izazovima po pitanju zaštite okoliša”.

-Švedska sarađuje sa različitim partnerima, u cijeloj BiH, kako bismo dali svoj doprinos i osigurali da se okoliš u vašoj zemlji zaštiti – kazala je ona, zahvalivši na organizaciji zeničkog skupa Centru za promociju civilnog društva BiH.

Skup su zajednički organizirali Eko forum/Arhus centar Zenica i Udruženje “Fojničani Maglaj”, a predstavnik Eko foruma i Arhus centra Zenica prof. dr. Samir Lemeš istakao je kako je ovo bio drugi pokušaj da se okupe predstavnici menadžmenta Univerziteta Zenica, nadležnih ministarstava Vlade ZDK, nevladinog sektora i Centra za okoliš ZDK, kojim rukovodi Halim Prcanović.

-Centar za okoliš je uspostavljen, međutim, još nema kapaciteta da ispunjava sve svoje funkcije, da održava mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka, registar zagađenja, softvere, mjerne stanice…Ovo je naš pokušaj da nađemo gdje je problem pošto imamo zakonski okvir, namjenska, budžetska sredstva – rekao je Lemeš.

Djelomično je odgovor na postavljena pitanja dao ministar obrazovanja ZDK-a Spahija Kozlić, koji je napomenuo kako prvenstveno Univerzitet Zenica, čiji je punopravan član i MI “Kemal Kapetanović”, trebaju osigurati da spomenuti centar profunkcionira u punom kapacitetu.

-Vlada ZDK je na prošloj sjednici utvrdila Program utroška sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša, koji ide preko Instututa za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Ono što su tražili na UNZE-u, u okviru tog programa, to je Vlada ZDK i odobrila. Radi se o iznosu od 530.000 KM, koje se ove godine trebaju utrošiti. Nadalje, ovdje je bio problem za kadar koji će raditi na ovim uređajima za mjerenje zagađenja. Ministarstvo i vladina komisija su dali saglasnost za zapošljavanje tog kadra, ali, koliko ja znam, nije bilo prijavljenih kandidata za te inžinjerske pozicije. Vjerovatno zato što su niska primanja na tim pozicijama – kazao je ministar Kozlić.

Napomenuo je kako je tražio od UNZE-a da, ako treba, izvrši izmjene Sistematizacije radnih mjesta i Pravilnika o plaćama, jer Vladi ZDK je u interesu da se “ove pozicije popune te da se konačno završi cijela ova priča”.