Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roditelji ogorčeni: Deložacija škole u Sarajevu zbog atraktivnog zemljišta

BiH

silvije-stra-nasl
????????????????????????????????????

Nakon što se u javnosti podigla prašina zbog najavljene deložacije učenika i nastavnika iz Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” u Sarajevu, portalu Fokus.ba obratili su se roditelji učenika.

Vlasnik objekta škole je Savez izviđača FBiH, a iz ovog saveza ističu da škola koristi njihov objekat bez bilo kakve naknade još od 2001. godine.

Međutim, roditelji tvrde da Savez izviđača FBiH nije ni postojao kada je škola preselila u postojeće prostorije te da su lokalne vlasti ovom savezu olako dodijelile atraktivno zemljište u centru Sarajeva. Pismo roditelja prenosimo u cijelosti.

“Kao što vjerovatno znate u centru Sarajeva u petak će doci do ‘zatvaranja’ Osnovne škole ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ i deložacije, a bez ikakve alternative za djecu koja pohađaju školu. To je još jedan u nizu slučajeva gdje se interesi pojedinaca stavljaju ispred opšteg interesa građana BiH, a što je najžalosnije, ovaj put ispred interesa i prava djece da se školuju, što je definisano i ‘Konvencijom o pravima djeteta’.

Naime, 1994. godine usred ratnih dešavanja Osnovna škola ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ izbačena je iz prostorija ‘Katoličkog školskog centra’ i date su im prostorije Saveza izviđača Bosne i Hercegovine koje su bile u državnom vlasništvu.

Godine 2011. udruženje građana osnovalo je ‘Savez izviđača Fedracije BiH’ koji nije pravni nasljednik prijeratnog saveza izviđača. Pokrenuli su postupak da se ta zgrada njima dodijeli u vlasništvo?! Po pravnoj proceduri Kanton Sarajevo je taj koji je trebao dobiti vlasništvo nad tom zgradom, ali kanton nije pokazao zainteresovanost za zgradu i zemljište od 6.000 metara kvadratnih u najužem centru Sarajeva. To je zemljište po automatizmu dodijeljeno udruženju građana, odnosno Savezu izviđača FBiH?!

Osnovna škola ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ umjesto da slavi 50 godina svog postojanja sada treba da bude zatvorena, a sva djeca koja pohađaju nastavu u pomenutoj školi da ostanu na ulici bez prava na školovanje i to usred školske godine. Sve samo zato što je nekome u interesu da protupravno dođe u posjed pomenute zgrade i lokacije”, navodi se u otvorenom pismu roditelja.

Vijeće roditelja KS: Deložacija učenika kršenje osnovnog ljudskog prava