Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće roditelja KS: Deložacija učenika kršenje osnovnog ljudskog prava

os-silvije-strahimir-kranjcevic333

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo dijeli zabrinutost roditelja OŠ Silvije Strahimir Kranjčević nastalu nakon vijesti da ova škola kao javna ustanova treba do petka, 18. novmebra 2016, iseliti iz sadašnjih prostorija zato što je zgrada presudom Općinskog suda u Sarajevu dodijeljena Savezu izviđača FBiH, saopćeno je iz Vijeća roditelja KS.

– Roditelji kao ni Vijeće roditelja nisu opće bili upoznati sa činjenicom da se sudski spor vodi dvadesetak godina, a i ne želimo ulaziti u vlasničku strukturu predmetne zgrade. Iz onog što se čuje na sastancima i pročita u medijima, sasvim je dovoljno podataka da Tužilaštvo KS ispita cijeli slučaj.

Roditelji očekuju od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Općine Centar da osiguraju odgovarajući prostor za dugoročni nastavak rada ove škole.

Upravni odbor VR KS u potpunosti podržava stav roditelja OŠ SSK da bi bilo kakva nasilna deložacija škole i učenika u pola polugodišta bilo najbrutalnije kršenje osnovnog ljudskog prava djece na obrazovanje, zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim pravnim aktima, pa kao takvo ima prednost pred odlukama bilo kojeg lokalnog suda, kaže se u saopćenju Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.