saša toperić

Rođeni Sarajlija imenovan u savjetodavno rukovodstvo UN konferencije o klimatskim promjenama

sasa-toperic

Kao član SC26 grupe, Toperić će raditi na smjernicama koje će voditi ka uspjehu 26. UN konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u Glasgowu od 1. do 12. novembra ove godine

Saša Toperić, rođeni Sarajlija koji živi u Washingtonu, imenovan je članom Scotia grupe (SC26) prominentnih lidera u oblasti politike, nauke te biznisa izabranih iz cijelog svijeta. Grupa je osnovana u martu ove godine sa ciljem izrade temelja konkretnih akcija kako bi se sprijecile najgore posljedice klimatske krize u svijetu.

Kao član SC26 grupe, Toperić će raditi na smjernicama koje će voditi ka uspjehu 26. UN konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u Glasgowu od 1. do 12. novembra ove godine. Osnovne teme kojima se SC26 bavi uključuju financijska investiranja u tehnologije obnovljivih izvora energije, geopolitička pitanja energetske tranzicije, izgradnje koncenzusa Glasgow procesa te pripreme za post-pariske procese.

Neki od članova ove svjetski odbrane elite su i Karlos Salinas, bivsi predsjednik Meksika, Kraljica Noor iz Jordana, princ El Hassan bin Talal, britanski lord Woolf of Barnes i lord David Howell, kuvajtski šeik Ali Ali Khalifa Al-Sabah, Kirsty Duncan, članica parlamenta Kanade, te brojni drugi članovi parlamenata, ambasadori i profesori poput Lawrencea Susskinda iz MIT univerziteta u Massachusetsu, Marka Welera iz Cambridge univerziteta u Londonu te Louise Richardson vicerektora Oxford univerziteta.

Toperić je trenutno viši izvršni potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona, a prije toga je bio direktor za projekte Mediterana, Bliskog istoka i zemalja Zaljeva pri Istrazivackom centru na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.