Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

La Soufriere

Crvena uzbuna na ostrvu Sveti Vincent, moguća katastrofa zbog erupcije vulkana

vulkan

Posljednji je put eruptirao 1979. godine

Karipsko ostrvo Sveti Vincent proglasilo je crvenu uzbunu i izdalo naredbu za evakuaciju stanovništva nakon što su seizmolozi upozorili da vulkan La Soufriere pokazuje znakove da će uskoro eruptirati.

Premijer Ralph Gonsalves izdao je naredbu u četvrtak nakon što su zabiježena višednevna povećanja seizmičkih aktivnosti, piše Guardian.

Nacionalna organizacija za upravljanje vanrednim situacijama objavila je na Twitteru da postoji “značajna mogućnost katastrofe” i upozorila stanovnike da “budu spremni”.

Geolog Richard Robertson rekao je da bi La Soufriere mogao eruptirati za nekoliko sati ili dana.

Prije nekoliko mjeseci naučnici su upozorili da bi ovaj vulkan mogao eruptirati s obzirom da se povećala seizmička aktivnost u istočnom dijelu Kariba.

Ovo je posebno značajno jer su vulkani u ovom dijelu svijeta već decenijama mirni.

U decembru su naučnici primijetili da iz kratera vulkana izlaze gasovi i osjetila su se potresanja u njegovoj okolici.

Vlada je još tada upozorila sve one koji žive u blizini vulkana da se pripreme za evakuaciju ukoliko bude potrebno.

La Soufriere, koji se nalazi u blizini sjevernog vrha glavnog ostrva Sveti Vincent, posljednji je put eruptirao 1979. godine.

U erupciji 1902. godine smrtno je stradalo oko 1.600 ljudi. To se dogodilo uoči erupcije Mon Pelea na karipskom ostrvu Martinique, kada je uništen grad Saint-Pierre, a smrtno stradalo više od 30.000 ljudi.

Mon Pele je također postao ponovo aktivan. Početkom decembra službenici na teritoriji francuskih Kariba izdali su žuto upozorenje zbog seizmičke aktivnosti pod ovom planinom. Bilo je to prvo upozorenje te vrste otkako je vulkan posljednji put eruptirao 1932. godine.

Iako je istočni dio Kariba jedan dugački lanac aktivnih i mirnih vulkana, vulkanolog Erik Klemetti sa Univerziteta Denison u Ohiou rekao je da aktivnosti na planinama Pele i La Soufriere nisu povezane.

Sveti Vincent i Grenadini mala su otočna država u Karipskom moru. Na skupini otoka ukupne površine 389 kilometara četvornih živi nešto više od 117.000 stanovnika.