Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasnik firme koja instalira aparate

Roganović za Fokus: Jesu respiratorčići i transportni, ali bolje i to nego ništa

respiratori

Posao mojih firmi je da u slučaju kvara da popravi te aparate, naravno uz pomoć fabrike, jer ja da popravljam stare dijelove nema smisla , znači sve mora ići uz pomoć fabrike. Za mogućnost nabavke nekih novih aparata pišite peticiju da ne želite ove respiratore ili pozovite „Srebrenu malinu“ i recite “neću Renaulta, hoću Mercedesa“, ali ja u to ne ulazim – kaže Roganović

Jovan Roganović, direktor firmi Dre Medical iz Sarajeva i Profesional Medic iz Srbije,a koji su potpisali ugovor sa Federalnom upravom Civilne zaštite da će instalirati 100 respiratora kineskog proizvođača Beijing Aerospace Changfeng Co uvezenih u FBiH, potvrdio je za Fokus.ba da su kineskog proizvođača upoznali s problemima na koje se naišlo prilikom pokušaja instalacije respiratora u BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

-Tražili su nam serijske brojeve proizvoda, video snimke s instalacije, tražili su da prikažemo šta se dešavalo. Mi smo im sve uz naša zapažanja poslali i sad čekamo da se oni konsoliduju, da njihov tim pogleda o čemu se radi. Kada nas obavijeste šta su odlučili i zaključili onda ću ja obavijestiti Federalnu upravu Civilne zaštite i verifikacionu laboratoriju “Verlab” i onda ćemo vidjeti šta i kako dalje – pojašnjava Roganović.

Podsjećamo, Roganović je nedavno ponudio FUCZ-e da besplatno instalira 100 respiratora plaćenih još u aprilu ove godine 10,5 miliona maraka, jer se niko nije javio na dva ranije raspisana tendera FUCZ-a a kojima je ovlaštenom serviseru za respiratore ACM812A nuđeno čak 175.000 KM s PDV-om da ih postavi u bolnice širom Federacije.

POPRAVKA ILI NOVI RESPIRATORI

Međutim pokušaji da se respiratori instaliraju prvo u bolnici u Goraždu, a potom i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nisu uspjeli, jer su četiri aparata bila pokvarena, zbog čega je proces instalacije odgođen. Roganović kaže da u ovom trenutku niko ne može reći u kakvom su stanju preostalih 96 aparata.

– Mi smo otvorili četiri kutije. Ispostavilo se da jedan ima jednu vrstu kvara, da drugi ima drugu vrstu kvara da treći ima treću vrstu kvara, za četvrti nisam sad siguran šta je ustanovljeno. Kvarovi su ili direktno vezani za softver ili za jedan medij koji ubrizgava kiseonik. Sada kada smo stupili u kontakt s proizvođačem smatram da ćemo to brzo riješiti. Ne želimo ništa da radimo na svoju ruku. Možda je onih 96 ispravno, ali sad to ne znamo. Mi smo povukli ta četiri aparata da ne pravimo zbrku i zabunu . Tek kad sve dobijemo od proizvođača moći ćemo krenuti dalje s procesom i ako budu ispravni dobit će moj potpis, a ako ne budu neće. To je sve što mene zanima u ovom trenutku. I što je moj posao. Naravno, nakon naše instalacije ide i verifikacija verifikacione laboratorije „Verlab“ koja je jako profesionalna i nepristrasna u svemu ovome. Ono na što stavimo mi i „Verlab“ potpis to će se moći koristiti. U suprotnom ne – tvrdi Roganović.

Na upit Fokusa, da li je jedna od opcija za rješavanje problema pokvarenih respiratora i ta da se od proizvođača na osnovu garancije pokušaju dobiti novi respiratori, a ne da se sadašnji popravljaju, Roganović odgovara protupitanjem i pomalo uvrijeđen.

– Kako mene možete pitati to. Ja vama mogu reći i pitati vas , ko je mene Jovana Roganovića, direktora dvije male firme, uslovno reče male, ko me je ovlastio da ja pregovaram u ime BiH da li će neko da nešto vraća da plaća , ja nemam ta ovlaštenja. Moj posao u cijeloj priči je da moja firma u Sarajevu i moja firma u Beogradu puste aparate u rad da certificiraju i da prepusti laboratoriji “Verlab” dalje da rade šta mogu. Posao mojih firmi je da u slučaju kvara da popravi te aparate, naravno uz pomoć fabrike, jer ja da popravljam stare dijelove nema smisla , znači sve mora ići uz pomoć fabrike. Za mogućnost nabavke nekih novih aparata pišite peticiju da ne želite ove respiratore ili pozovite „Srebrenu malinu“ i recite „neću Renualta, hoću Mercedesa“ , ali ja u to ne ulazim –kaže Roganović.

Naš sagovornik precizira da su samo instalacija i servis i bili predmet njihovog ugovora sa FUCZ-e.

Roganović je na naš upit prokomentirao i činjenicu da je ipak prije otkrivenih kvarova na nabavljenim respiratorima pravdao u nekim medijima u BiH ovu nabavku tvrdeći da su „respiratori kvalitetni i upotrebljivi“. Podsjetili smo Jovana Roganovića na to da je on prije tri mjeseca za Face TV kazao da su respiratori ACM812 A, „respiratorčići i da su transportni“, a da je prije nekoliko dana iznio drugačije mišljenje tvrdeći da je riječ o visokokvalitetnim aparatima.

– Ja i dalje kažem da su to respiratorčići i da su transportni. To definitvno stoji. I to je tako. S tim što vi sad u BiH, vidite vi brojeve koje vi imate – kaže Roganović podsjećajući na situaciju prije šest mjeseci u Italiji i kazavši da su tamo imali jedno vrijeme za pomoć tek kiseoničke aparate od 100 eura, a da mi imamo kako on kaže „ respiratore i kakav god da je on se zove respirator, da bude neivazivni, on će pomoći bolje nego ništa.“

PRAVO NA SUMNJU

Na našu konstataciju da sad ipak od tih respiratora još uvijek nemamo ništa, a da se on na neki način stavio u ulogu advokata onih koji su nabavili respiratore i zbog čega su pod istragom Tužilaštva BiH, te da je stoga i zbog činjenice da je ponudio besplatnu instalaciju i servis izazvao i određene sumnje u motive za to Roganović odbija bilo kakvu povezanost s onima koji su nabavljali respiratore i dodaje:

– Vi imate pravo da sumnjate, svako ima pravo da sumnja. Ali, mene ne interesuje ni ko je nabavio ni što. Ja te ljude koji se spominju po medijima u životu nisam vidio. I ne interesuju me. Oni će mene da optužuju ako ovo bude loše, a ako bude dobro niko ništa neće reći. Ja samo znam da na ono što stavim potpis bit će ili ispravno ili neispravno. Ja sam se prihvatio ovoga s obzirom na ozbiljnost situacije i da kreće „ludilo“. Mi sada imamo veliku muku i nama narod umire i moj posao jedini je da to pustim besplatno bez ikakve nadoknade. Vidim da svašta pišu da to nije besplatni ručak, vrijeme će da pokaže sve da li ću ja da nešto uzmem BiH ili neću. Ja znam da neću i ovo je moja donacija BiH i ko bi za to uzeo novac bio bi proklet – ističe Roganović.

Na naš upit da li inače radi besplatno instaliranje i servisiranje i u Srbiji, Roganović pojašnjava:

– Radili smo u Crnoj Gori i na Kosovu. Uzeti novac za instalirati nešto to je sramota. Ovdje u FBiH je neko napravio propust ko je pravio ugovor. Jer, mi smo uvijek što smo prodali to i instalirali. Ja nikad nisam vidio da neko ko je nešto prodao nije instalirao. To je vrlo čudna situacija, ali ja neću u to da ulazim, ja sam se za to i ponudio . Dajte mi još nekoliko dana i mi ćemo riješiti ovu situaciju – tvrdi Roganović.

S obzirom na to da je Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-e za Fokus potvrdio da Roganovićeva firma nije ovlašteni serviser proizvođača ACM812A , te da su se pojavile informacije da bi ta činjenica mogla predstavljati potencijalni problem u smislu garancije proizvoda , pitali smo Roganovića da nam pojasni ovu situaciju. No, on nije želio odgovoriti precizno na ovo pitanje.

-Da vam nešto kažem. Cijelo vrijeme se izlazi s tim jesam li ovlašteni ili nisam. Ja uopšte neću da izlazim s argumentacijom da li sam ovlašteni ili nisam – kazao je Roganović uprkos tome što smo ga podsjetili da je informaciju da nije ovlašteni zastupnik potvrdio Kadribegović.

Ono što je zanimljivo jeste i to da nam je Roganović pojašnjavajući svu dramatičnost situacije u vrijeme kada su ne samo u BiH, nego i u regionu i svijetu nabavljani respiratori, u jednom trenutku rekao da je ovih 100 respiratora trebalo iz Crne Gore otići u Srbiju, ali da su završili u BiH, jer ih je Srbija odbila primiti. Spomenuo je i crnogorsku firmu BTL medical koja je u maju spominjana kao posrednik u kupovini respiratora za FBiH. No, Roganovića smo podsjetili da je ta firma i Tužilaštvu BiH kazala da je bilo razgovora u vezi s nabavkom respiratora s predstavnicima „Srebrene maline“, ali da oni nisu učestvovali u konačnoj realizaciji nabavke.

Sve u svemu, ono što se pokazalo iz sve situacije s nabavkom respiratora u FBiH jeste to da osim što je nabavka obavljena suprotnu zakonu, jer podsjetimo za ovaj posao angažirana je firma koja u to vrijeme čak nije imala ni dozvolu za uvoz medicinskih sredstava nego ju je dobila retroaktivno, sada je upitna i upotreba ovih aparata. Razjašnjeno je da respiratori nisu za intenzivnu njegu, to je kazao i Roganović, a još uvijek ne znamo da li će se uopšte moći koristiti.

Ta dilema kako obećava Roganović, bit će brzo razriješena.