Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cijena jedina važna

Rok nije bio kriterij tendera koji je paralizovao saobraćaj u Sarajevu (VIDEO)

radovi sarajevo (4)

Dokumenti o ovoj nabavci pokazuju da je najniža cijena bila jedini kriterij za izbor firme koja će rekonstruisati dotrajale šine u centru grada, gdje je sjedište nekoliko državnih institucija

Tender za radove na tramvajskim šinama u Sarajevu, koji su nekoliko sedmica otežavali ili potpuno zaustavljali saobraćaj u gradu, nije kao kriterij za dodjelu imao rok izvođenja radova i smanjenje gužvi. Višegodišnja procedura izbora pobjednika nabavke vrijedne više od pola miliona konvertibilnih maraka (KM) obilježena je žalbama, povećanjem vrijednosti za 200.000 KM i banalnim propustima, otkriva Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dokumenti o ovoj nabavci pokazuju da je najniža cijena bila jedini kriterij za izbor firme koja će rekonstruisati dotrajale šine u centru grada, gdje je sjedište nekoliko državnih institucija. U tenderu nije traženo najbolje i najbrže rješenje za saobraćaj automobila i gradskog prevoza.

Profesor u penziji Mehmed Bublin kaže kako je rok izvođenja radova trebao biti primaran zadatak pri rekonstrukciji dijela pruge.

“Nije primaran zadatak cijena i izvođači (…) nego mora biti primaran zadatak da to bude najkraći mogući rok, da najmanje moguće bude štete na građanima”, kaže Bublin, koji je predavao na Građevinskom i Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) uslovilo je firme na tenderu da radove moraju izvesti za najduže 40 dana, ali nije posebno vrednovalo one koji taj posao mogu izvesti brže i skratiti vrijeme gužvi na ulicama i usporenog gradskog saobraćaja. Kada su radovi počeli, zbog zatvaranja ulice sa tri trake i prugom, dio Sarajeva suočio se s velikim gužvama u saobraćaju, a građani su se žalili da obilaznica nije jasno određena i da se radovi izvode samo tokom dana.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo, koji godinama prati postupke nabavki u BiH, kaže kako osim cijene nabavke treba se voditi računa i o efikasnosti.

Mervan Miraščija (Foto: BIRN BiH)

“Biraju se kriteriji za odabir najpovoljnije ponude koji ne odgovaraju stvarnosti. Radi se praktično o zakrčenju glavne saobraćajnice u gradu Sarajevu. Radi se o gužvama, u konačnici, u doba epidemije koronavirusa, radi se praktično o sigurnosnom problemu”, kaže Miraščija.

Tender za rekonstrukciju tramvajske pruge na dionici “‘S’ krivina – tramvajsko stajalište Mari-jin Dvor”, neuspješno je provođen nekoliko godina. Dok Ministarstvo saobraćaja nije uspijevalo da završi tender zbog žalbi ponuđača na tenderske procedure, između ostalog i zato jer je službenik
Ministarstva zbog godišnjeg odmora propustio primiti žalbu, cijena radova se promijenila pa su u konačnici plaćeni oko 200.000 KM više nego što je isprva planirano.

Ministar saobraćaja u vrijeme izvođenja radova, Adi Kalem je u augustu 2020. godine ugovor za popravak tramvajske pruge potpisao s Jasminom Beširevićem, predstavnikom izvođača radova konzorcija “OK Bau” Gradačac i “Željo” Konjic, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 584.000 KM.

Kako su za BIRN BiH objasnili iz Ministarstva, prilikom pripreme tenderske dokumentacije kao kriterij za dodjelu ugovora odredili su najnižu cijenu, a u dokumentaciji je naveden rok od 40 dana od potpisivanja ugovora.

Na tender čiju je dokumentaciju preuzela 21 firma, u konačnici je stigla samo jedna ponuda.

Novi ministar, novi tender

Popravka ovog važnog dijela tramvajske pruge najavljivana je godinama jer su šine i ulica bili u lošem stanju. Nekoliko tendera prethodnih je godina poništeno.

Adi Kalem (Foto: BIRN BiH)

Tokom mandata ministra Muje Fiše, u 2018. godini raspisana su dva tendera za popravak tramvajske pruge, u maju i septembru. Vrijednost tendera tada je procijenjena na 350.000 KM. Oba puta tenderi su poništeni jer nijedna od ponuda nije bila prihvatljiva.

U aprilu 2019., u mandatu ministra Adnana Štete, ponovo je bio raspisan tender – u vrijednosti od oko 500.000 KM, što je približno 150.000 KM više nego prethodne godine.

Iz Ministarstva saobraćaja su BIRN-u BiH objasnili da je cijena u 2019. povećana jer je došlo do povećanja cijena na tržištu i da je prvobitna procjena radova od 350.000 KM bez PDV-a napravljena na osnovu projekta koji je rađen 2014. godine. Dvije ponude koje su dobili na tenderu u septembru 2018. prelazile su procijenjenu vrijednost tendera, objasnili su iz Ministarstva i dodali kako su te dvije ponude imale realnu tržišnu cijenu pa su odlučili povećati iznos koji će izdvojiti za rekonstrukciju pruge.

Nekadašnji ministar Adnan Šteta za BIRN BiH kaže kako je ranija procijenjena vrijednost za radove bila niska. On problem vidi u sporosti sistema nabavki.

“Ulažu se žalbe, to razvlači, pa se obaraju tenderi, pa se raspisuju ponovo. Taj proces javnih nabavki jako je spor, bilo koji projekat nabavke traje po par godina”, kaže Šteta.

Ali žalbe ponuđača pokazuju da je barem jedan tender u Štetinom mandatu poništen zbog propusta Ministarstva.

Zbog godišnjeg odmora žalba nije uzeta u obradu

U ljeto 2019. godine činilo se da je tender za rekonstrukciju pruge konačno proveden uspješno. Na Portalu javnih nabavki objavljeno je obavještenje da je kao najpovoljni ponuđač izabrana firma “Infrastrukturna optimizacijska grupa” (IOG) s ponudom od 440.000 KM. Uskoro je Ministarstvo objavilo da je s firmom potpisalo i ugovor, ali je nekoliko dana poslije na stranici Ministarstva objavljeno da se s radovima mora sačekati zbog žalbe na tender.

Rekonstrukcija šina u Sarajevu (Foto: BIRN BiH)

“Kako žalba firme, koja je poslana na vrijeme, nije stigla do odgovornih lica koja su provodila ovu javnu nabavku, Ministarstvo je izdalo nalog Komisiji za javne nabavke ovog ministarstva da zaprime žalbu i izjasne se na navode”, objavljeno je na stranici.

Objašnjavajući kasnije Uredu za razmatranje žalbi, nakon prigovora konzorcija firmi “Željo” i “Agi” iz Konjica te “Aspo Rail” iz Sarajeva, iz Ministarstva su naveli da su dva propusta dovela do toga da žalbu ne razmatraju na vrijeme, prije potpisivanja ugovora. U internoj pošti žalba nije bila u žutoj košuljici, kako bi se naglasilo da se radi o žalbi, i ona je ostavljena službeniku koji radi na javnim nabavkama a koji je u tom periodu bio na godišnjem odmoru.

“Samim razvrstavanjem pošte u Ministarstvu saobraćaja KS-a ista je dostavljena državnom službeniku kojem se dostavlja pošta po pitanju javnih nabavki a koji se u posmatranom periodu nalazio na godišnjem odmoru, što je prouzrokovalo stanje da predmetnu žalbu niko od uposlenika u ugovornom organu nije uzeo u obradu”, stoji u objašnjenju.

Ured je žalbu konzorcija prihvatio i poništio odluku o izboru IOG-a. U drugoj žalbi istog konzorcija, u kojoj je, između ostalog, navedeno kako je IOG kompletan posao planirao dalje ugovoriti s firmom “Bosman”, Ured je također djelimično uvažio žalbu pa je odluka o izboru poništena.

Novi tender raspisan je u junu 2020. godine i dva mjeseca poslije s firmama “Željo” Konjic i “OK Bau” Gradačac potpisan je ugovor vrijedan 499.000 KM bez PDV-a.

Rekonstrukcija dijela pruge od 350 metara dio je većih radova da se rekonstruiše kompletna tramvajska pruga u Sarajevu. Ona se zasniva na glavnom projektu, koji Ministarstvo saobraćaja nije dostavilo BIRN-u BiH. U tenderskoj dokumentaciji za rekonstrukciju šina spominje se ovaj dokument, ali se ne navode detalji kako će se smanjiti gužve zbog rekonstrukcije, niti se takav plan zahtijeva od ponuđača. Jedini uslov tendera bila je najniža cijena.

Sadašnji ministar saobraćaja Adi Kalem kaže kako su ranije ponude odredile novu cijenu radova.

“S obzirom na ponude koje su ranije dolazile, da je tender propadao, ona najviša koja dođe uzeta je kao procjena ovog kompletnog projekta i na osnovu toga je formirana cijena koštanja ovog projekta”, kaže Kalem.

Kada su radovi konačno počeli, oni su stvorili velike gužve na ulicama Sarajeva. Izvođač radova se žalio da nisu na vrijeme dobili signalizaciju za preusmjeravanje saobraćaja, prenijeli su mediji.

Šteta kaže da je javnost morala biti obaviještena najmanje 15 dana prije početka radova, doda-jući da je bilo potrebno zaustaviti radove na drugim ulicama, koje su alternativni pravci, a gdje se također odvijaju određeni radovi.

“Napraviti jasnu signalizaciju, povećati i noćne radove ili radove kad je manji tok saobraćaja, kako bi smanjili te gužve i skratili maksimalno rok izvođenja radova jer se, realno, radi u samom centru grada, gdje prolazi stotine hiljada ljudi i desetine hiljada automobila”, kaže Šteta.

Kalem kaže kako su predvidjeli “sve situacije” i konsultovali stručnjake.

“Svakako je da smo predvidjeli način izmjene režima saobraćaja, dan prije je obaviješteno na portalima. Ono što je jako bitno istaći je da je bio omogućen alternativni pravac”, kaže on.

Mehmed Bublin (Foto: BIRN BiH)

Stručnjak za saobraćaj Bublin dijeli utisak javnosti da su se gužve mogle izbjeći i smanjiti.

“Svi govore da je to bilo predizborno vrijeme. Bez obzira na demantije i ministra i ostalih, ali to je trebalo ljetos izvoditi, kad je najmanje moguće bilo problema očekivati u izvođenju radova”, kaže Bublin.

Radovi rekonstrukcije “S krivine” završeni su u predviđenom roku od 40 dana.