Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ronilački eksperti iz Češke uklonit će neeksplodirana ubojita sredstva iz Save

bih-ceska-sporazum

Pripadnici pirotehničke i ronilačke službe Policije Republike Češke u narednom periodu će u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite raditi na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava iz korita rijeke Save u okolini Orašja. Ova aktivnost propisana je Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke koji je potpisan danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat koji su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, realizuje se u okviru razvojne saradnje dvije zemlje. Projekat koji finansira češka razvojna agencija iz sredstava za oblast unutrašnjih poslova u vrijednosti je od oko 57.000 konvertibilnih maraka.

Njime je, prema riječima Mektića, regulisano uklanjanje ubojitih sredstava koja predstavljaju olupinu potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata i veliki rizik za lokalno stanovništvo.

“Ovo je jedan u nizu projekata koji je vrlo važan. Time će učiniti plovni put Save značajno sigurnijim, a ujedno ćemo iskoristiti priliku, stoga će češki eksperti u ovoj oblasti vršiti obuku jedinica civilne zaštite u BiH kako bi ih obučavali za podvodno deminiranje”, naglasio je Mektić.

Skalnik je podsjetio kako je projekat nastavak aktivnosti koje se na području zemlje provode još od 2011. godine. U skladu s tim su, podsjetio je češki ambasador, pripadnici Odsjeka za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku Direkcije Policije Republike Češke ranije uklonili više od četiri tone neeksplodiranih sredstava iz korita rijeke Save.