Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rošić: Neću statirati na manifestacijama u kojima učestvuje Dodik

BiH

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić ragirao je na saopćenje episkopa bihaćko-petrovačkog i prozivke zbog nedolaska na svečanost osvećenja Hrama Svete Trojice u Bihaću, navodeći da “neće statirati na manifestacijama u kojima učestvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”.

U saopćenju za javnost Rošić dodaje kako ga čudi reakcija episkopa bihaćko-petrovačkog na njegovo odsustvo s ove manifestacije.

– Mislim da je neozbiljno očekivati od mene da učestvujem u događaju u kojem učestvuje Milorad Dodik, pogotovo nakon njegovog prošlogodišnjeg nacionalističkog divljanja u Memorijalnom parku Garavice. Štaviše, mislim da je dolazak Dodika u Bihać bio potpuno nepotreban budući da nema nikakav legitimitet da predstavlja Srbe sa ovih prostora – navodi Rošić.

Mišljenja je da je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pogriješio kad se pridružio Dodiku u Bihaću.

– Ne smijemo zaboraviti da je upravo Dodik onaj koji je na naš kanton usmjeravao migrante i onaj koji nije dopustio da Federalna uprava policije učestvuje u zaštiti naših granica na području entiteta RS. Najiskrenije se zalažem za izgradnju Bosne i Hercegovine po mjeri svih naroda, ali neki ljudi nam jednostavno ne mogu biti partneri u tom procesu – kazao je Rošić.