BiH

povodom 18. godišnjice postojanja

Rotary klub Mostar darovao dvanaest mostarskih porodilja (VIDEO)

24/02/2020

Predsjednik Rotary kluba Mostar Edin Batlak kazao je kako je sretno što ima priliku pomoći mladim majkama i njihovoj djeci

U povodu obilježavanja Rotary dana Bosne i Hercegovine i 18. godišnjice Rotary kluba Mostar, izaslanstvo te organizacije u ponedjeljak je posjetilo Kantonalnu bolnicu (KB) “Dr. Safet Mujić” Mostar i Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar te tom prigodom darivalo 12 porodilja prigodnim poklonima.

Predsjednik Rotary kluba Mostar Edin Batlak kazao je kako je sretno što ima priliku pomoći mladim majkama i njihovoj djeci.

– Ukupno 15 rotary klubova u BiH odlučilo se povodom našeg dana, na nivou Bosne i Hercegovine, posjetiti i darovati majke porodilje u 15 bolnica diljem zemlje, a mostarski Rotary klub danas je posjetio bolnicu dr. Safet Mujić, nakon toga i SKB Mostar i ukupno darovao 12 sretnih majki. Djeca su toliko neophodna ovoj državi i nema ljepših i iskrenijih bića od njih – istaknuo je Batlak.

Dodao je kako se nada da će i u narednim godinama biti prigoda za darivanje mladih majki i njihove djece.

– Kao građanin mogu kazati da je stanje porodilja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sramotno. Vlasti uvijek govore da se mora brinuti o toj populaciji, međutim riječi i dijela su u potpunoj koliziji. Majka je najveća svetinja i ako ona nije osigurana, zadovoljna i sretna, onda nećemo imati ni zdravu, dobru djecu niti sretne članove ovog društva. Mislim da se stanje porodilja u našoj županiji mora mijenjati iz korijena, jer ovo postojeće je zaista neodrživo i ponižavajuće. Ovo pitanje treba sistemski i dugoročno riješiti kako bismo imali veći natalitet i populaciju – kazao je Batlak.

Specijalistica ginekologije i akušerstva pri KB “dr. Safet Mujić” Mostar Šejla Balić zahvalila je na poklonima.

– Rotary klub Mostar u svrhu proslave svog rođendana našao je za shodno počastiti naše porodilje i na tome smo im jako zahvalni. Nadam se kako će biti još prilika u kojima ćemo surađivati i radovati se njihovim poklonima uime naših pacijentica – kazala je Balić.

Rotary je organizacija poslovnih i profesionalnih ljudi udruženih širom svijeta s ciljem pružanja humanitarne pomoći, poticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama te unaprjeđenja dobre volje i mira u svijetu.

Rotary klub Mostar četvrti je po starosti u Bosni i Hercegovini nakon Sarajeva, Tuzle i Banje Luke. BiH ima 15 rotary klubova koji pripadaju velikoj svjetskoj rotary obitelji koja broji približno milion i 200 hiljada članova u blizu 190 zemalja, naveo je Batlak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.