BiH

Rovčanin: Građani nisu bili za to da dvorana nosi ime po Goranu Čengiću

28/09/2017

Općinsko vijeće Novo Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojilo je Odluku o davanju naziva dvorani na Grbavici, kojom se novoizgrađenom sportskom objektu daje naziv Sportska dvorana “Novo Sarajevo”, a taj naziv bio je jedan od prijedloga koji su tokom javne rasprave predložili stanovnici ove općine na održanim zborovima građana po mjesnim zajednicama, tvrdi zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Edin Rovčanin član SBB-a koji je bio među 17 zastupnika koji su odlučili da se dvorana zove “Novo Sarajevo”.

On je Feni kazao da je na sjednici Vijeća taj prijedlog usvojen prema volji 14 od 18 mjesnih zajednica s područja općine Novo Sarajevo.

Istakao je da je prijedlog da dvorana nosi ime po Goranu Čengiću dobio podršku tri mjesne zajednice, Vinko Šamarlić dvije, a Zamo Dučić jedne mjesne zajednice.

– Jednomjesečna javna rasprava je provedena u junu i stanovnici Novog Sarajeva imali su mogućnost da se izjasne u vezi s nazivom – rekao je Rovčanin.

Naveo je i da je osim ove odluke usvojen Zaključak i da u sportskoj dvorani bude postavljena spomen-ploča s imenima svih preminulih sportista s područja općine Novo Sarajevo koji su dali doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ističe da, nakon usvajanja Odluke nisu svi zadovoljni ovim nazivom, ali da je Općinsko vijeće usvojilo prijedlog većine.

– Ovo je volja građana, morali smo je ispoštovati, iako sam i ja bio za neku drugu opciju – naglasio je Rovčanin.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Novog Sarajeva Nusret Aganović smatra da je “Novo Sarajevo” najbolji naziv jer je ova općina, kako je naveo, imala veliki broj istaknutih boraca, te bi davanjem imena jednog, bila učinjena nepravda prema drugima.

Goran je platio glavom spašavajući Husniju, za ovih 17 ljudi to ništa ne znači

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.