Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS danas objavljuje rezultate popisa stanovništva za taj bh. entitet

popis stanovnistva

Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske (RS) danas će u Banjoj Luci predstaviti rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova provednog 2013. godine u BiH, a koji se odnose na taj bh. entitet.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je u oktobru konačne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine.

Međutim, vlast RS-a je odbila da prizna i objavi rezultate popisa stanovništva u BiH, jer, kako tvrde, nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

Odlukom Narodne skupštine RS-a nije prihvaćena u Agenciji za statistiku BiH usvojena metodologiju za obradu podataka popisa, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika, odnosno oko 200.000 osoba koje su popisane da žive u BiH.

U julu je u entitetskom parlamentu usvojen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Tada je rečeno da će rezultate popisa objaviti Zavod za statistiku RS-a, nakon što se u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu donese Program obrade podataka.

Rezultati popisa, po tom zakonu, trebaju biti objavljeni najkasnije šest mjeseci poslije stupanja zakona na snagu.

Zavod je obavezan i da Narodnoj skupštini RS-a podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi s realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Sjednicu Narodne skupštine su tada napustili poslanici Koalicije “Domovina” uz stav da usvajanje ovog zakona predstavlja nastavak politike etničkog čišćenja te da se popisom može da bavi samo Agencija za statistiku BiH.