Demograf Čavić

RS duže vrijeme ima negativan prirodni priraštaj, FBiH u nešto boljem položaju

djeca – majke – Igor Kralj – Pixsell

Gubimo jedan grad srednje veličine na godišnjem nivou samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja, istakao je Aleksandar Čavić

Demograf Aleksandar Čavić ocijenio je da planeta Zemlja može da iznese veličinu populacije od osam milijardi stanovnika, ali da problem predstavlja nejednak raspored stanovništva.

On je u izjavi za Fenu kazao da je optimističan u pogledu mogućnosti osiguranja dovoljne količine hrane i neophodnih uslova za život tako brojnog stanovništva.

– To podrazumijeva da se stanovništvo odgovorno ponaša prema onim resursima koji su ograničeni te da ih zamijeni nekom drugom vrstom potrošnje, ali podrazumijeva i svijest o onim resursima koji nisu prilično ograničeni, a čija bi upotreba mogla Zemlju dovesti u klimatske probleme – kaže Čavić.

Međutim, smatra da je pravi problem nejednak razmještaj stanovništva, jer samo dvije zemlje Kina i Indija čine više od trećine ukupnog stanovništva. To je naročit problematično za Indiju koja je u površinskom smislu gotovo trostruko manja od Kine i ima jednak broj stanovnika, a uskoro i veći.

Aleksandar Čavić

Istakao je da problem predstavljaju i drugi regioni koji su izuzetno prenaseljeni, jer će određena konkretna područja imati veliki izazov u smislu osiguranja uslova za život tako velikoj populaciji.

Čavić podvlači da je Azija i dalje kontinent s najvećim brojem stanovnika, dok je Afrika najbrže rastući kontinent gdje će, prema predviđanjima Ujedinjenih nacija, biti nekoliko zemalja koje će brojiti stotine miliona stanovnika.

– Jedna od projekcija govori da bi Nigerija u određenim uslovima mogla da dostigne populaciju od 750 miliona stanovnika – dodao je, navodeći da je ozbiljan izazov da li će pojedine zemlje, koje imaju izuzetno visoku gustoću naseljenosti, moći osigurali uslove za život stanovnika.

Govoreći o demografskim tokovima u Bosni i Hercegovini, Čavić kaže da ih i dalje odlikuju dvije karakteristike, a to su negativan prirodni priraštaj i negativni migracijski saldo.

– Što se tiče prirodnog kretanja, tu su veoma jasne stvari. Podaci su negativni zbog uticaja širenja koronavirusa i povećanja smrtnosti, ali i kada bi i eliminisali te faktore, nalazimo se u velikom problemu – poručio je.

Pojašnjava da Republika Srpska već duže vrijeme ima negativan prirodni priraštaj, dok je Federacija BiH u nešto boljem položaju.

– Gubimo jedan grad srednje veličine na godišnjem nivou samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja – istakao je.

Također, naglašava da BiH ima negativan saldo što se tiče vanjskih migracija, što je značajnija dinamička komponenta kretanja broja stanovnika, ali pojašnjava da statistika ne pruža zvanične podatke o tome.

– To je naš ozbiljan problem ne toliko zbog brojnosti, već zbog strukture stanovništva koje gubimo u migracijama, a to su mlado i mlađe sredovječno stanovništvo u najvećem dijelu – zaključio je Čavić za Fenu.