Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove opstrukcije

RS putem države BiH želi izbjeći plaćanje 90 miliona KM Slovencima?!

viskovic dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Sukladno dostavljenoj presudi, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobraniteljstvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke

Republika Srpska dužna je slovenskom poduzeću ‘Viaduct’ isplatiti 90 milioma KM odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

No, to nisu još učinili. Dodatno, ministri iz RS danas su opstruirali i usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o ovom sporu.

Kako je saopćeno, Vijeće ministara BiH u dva kruga glasanja nije postiglo saglasnost za usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Veliki troškovi arbitražnog postupka

Zbog toga Vijeće ministara BiH nije usvojilo predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike Srpske da u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu “Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine'” hitno postupi po arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Pravobranilaštvo BiH je informiralo Vijeće ministara BiH da je već upućen dokumentirani zahtjev Vladi Republike Srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Sukladno dostavljenoj presudi, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobraniteljstvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke.

Podsjećamo da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srpske ranije zaključili sporazum o međusobnim pravima i obvezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada Republike Srpske obvezala bezuvjetno ispuniti svoje obveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku uime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentiranog zahtjeva Pravobraniteljstva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji. Razlog je nerealiziranje, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sustava na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike Srpske.