Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitet u problemima

RS se zadužuje za čak 700 miliona KM, iz opozicije tvrde da je to atak na Ustav

Banja Luka: Stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Ruske Federacije
09.04.2020., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Zracnu luku "Mahovljani" stigao je prvi kontingent medicinske opreme i pomoci Rusije za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom. Stigla je i ekipa ruskih medicinskih strucnjaka koji ce se staviti na raspolaganje Univerzitetskom klinickom centru u Banjaluci. Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, Radovan Viskovic, premijer RS, i Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Usvajanjem izmjena Zakona o zaduženju, dugovima i garancijama entitetski parlament je isključen iz odluka o zaduživanju

Na najnovije zaduženje Vlade Republike Srpske na Londonskoj berzi za 350 miliona eura burno su reagirali iz opozicije. Ocijenili su to kao atak na Ustav Republike Srpske, koji propisuje da Narodna skupština RS odlučuje o zaduženjima, javlja BHRT.

Usvajanjem izmjena Zakona o zaduženju, dugovima i garancijama entitetski parlament je isključen iz odluka o zaduživanju. Vladi je tako dat legitimitet da odlučuje gdje i koliko će se zadužiti. Da li je ovo bijeg od nastavka pregovora sa MMF-om?

Premijer RS-a Radovan Višković ne vidi ništa sporno u novom zaduženju od 700 miliona maraka. Sve je javno i transparentno, tvrdi prvi čovjek Vlade.

– Ja sam ponosan kao premijer što smo na takav način istupili na svjetskom finansijskom tržistu. To je redovno zaduženje predviđeno u budžetu i nikakvo dodatno zaduženje, kaže Višković.

Po kojoj kamatnoj stopi je najnovije zaduženje, znaće se u ponedjeljak. Opozicija je oštro reagovala zbog novog kredita. Ističu da se na taj način zadužuju i nerođena djeca, dok se, kako kažu, vlast bahati kupujući avione i automobile i ne smanjuje troškove.

– Alarmantna je situacija da je već prvi kvartal zaduženje prešlo 300 miliona i da se ono nastavlja. Vlada se ne odriče luksuza i nastavlja da troši bez jasne strategije kako vraćati te dugove. S obzirom da će za tri godine godišnji anuitet biti milijardu i 150 miliona, tvrdi Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

– Svaki stanovnik u Republici Srpskoj je zadužen sa 4.388 maraka, što je za 1.800 više nego u FBiH. Kreditni rejting je B3, korak od negativnog, što znači da će kreditori tražiti velike garancije, kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Lako se zadužiti, ali ko će i na koji način vraćati te kredite, pita ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Tim prije što projekti za koje se zadužujemo ne donose nikakav izvor prihoda iz kojih se može servisirati taj kredit. Istvoremeno, Vlada ne pravi nikakve značajnije uštede, ocjenjuje Pavlović.

– Nije dobra pozicija Republike Srpske u smislu bonitetnog stanja, tako da će investitori koji se pojave vjerovatno zahtjevati veću kamatnu stopu od one koja je uobičajna za takve vrste transakcije. Ovim sistemom zaduživanja da bi vratili prethodne kredite bojim se da ćemo doći u poziciju kojom se stavlja omča oko vrata budućim pokoljenjima, poručuje Pavlović.

I opozicija i analitičari smatraju da ovim potezom Vlada Republike Srpske kupuje socijalni mir i pokriva minuse u javnom sektoru. Ukupan dug Republike Srpske iznosi 5,8 milijardi maraka, od kojih se 3,5 milijarde odnose na spoljni dug. Kako zaustaviti trend zaduživanja, jer smo ionako prezaduženi, još je jedno od pitanja bez jasnog odgovora.