RS se zadužuje za kupovinu helikoptera vrijednog 9,4 miliona KM

narodna-skupstina-rs2234

Glasovima vladajuće većine danas su u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojene odluke o zaduženju tog bh.entiteta za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM te o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne „Zalužani“ za potrebe MUPRS-a.

Iz Vlade RS-a ukazuju da je ovaj helikopter neophodan, kako za policijske, tako i medicinske svrhe, ali i prijevoz zvaničnika, te da se radi o kapitalnom ulaganju, dok su iz opozicije isticali da je riječ o nepovoljnom zaduženju koje ne treba finansirati novim kreditima.

Burna rasprava vođena je i o odluci o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne „Zalužani“ za potrebe MUPRS-a.

Pojekat podrazumijeva izgradnju triju novih objekata, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, dok je za dva objekta predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija, a cijeli kompleks zahtijeva i vanjsko uređenje.

Ministar finansija RS-a je dodao da je cilj projekta osiguravanje uvjeta da MUPRS-a još efikasnije obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Opozicionari su navodili da nisu protiv ulaganja za policiju, ali da to ne smije biti kroz zaduženja, već iz tekućih budžetskih sredstava.

Prihvaćen je i Nacrt prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača”.

-Realizacijom plana očekuje se izgradnja prvoklasnog ski-centra koji će moći da smjesti i usluži do 15.000 gostiju. Područje će moći da pruži turističku ponudu cijele godine, a planirana je izgradnja oko 65 kilometara skijaških staza- navela je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Iz opozicije su naveli da ne vjeruju u realizaciju projekta te da se ne zna ko je investitor.

Prihvaćen je i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. godinu, a Danijela Novaković i Mirko Stojčinović su razriješeni funkcije pravobranioca RS-a, odnosno zamjenika pravobranioca RS-a – Banja Luka.

Ovim je okončano zasjedanje entitetskog parlamenta.