Izmjenama Sporazuma rok izgradnje mosta kod Svilaja produžiti do kraja 2018.

vijece-ministara-bih

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za 6. april, a ministri bi se trebali izjasniti o Nacrtu osnova za vođenje pregovora radi izmjene Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5-C.

Predlagač izmjena je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, a radi se o promjeni datuma u Sporazumu jer je ranije, kada je sporazum potpisan 2010. godine, bilo utvrđeno da će radovi biti završeni do kraja 2012., a izmjene sada predviđaju pomjeranje roka do kraja 2018. godine.

Most kod Svilaja spona je autoceste na koridoru 5-C između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj Sredanci – granica BiH i dionica autoceste u BiH Odžak – granica Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost mosta je 22,3 miliona eura bez PDV-a.

Ministri će sutra biti upoznati i o Informaciji o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija koju je pripremilo Pravobranilaštvo BiH.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH, s Izvještajem o provedbi Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2016. godinu.

Također, ministri bi stav trebali dati i na novi tekst Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te o nacrtima odluka o ratifikaciji nekoliko međunarodnih ugovora.