Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS uskoro pretiče Federaciju BiH po broju kilometara autoputa

HPIM0136.JPG

Izgradnja autoputa kroz Federaciju BiH (FBiH) svojevremeno je posvađala koalicione partnere u ovom entitetu. I dok se političari u FBiH raspravljaju i međusobno optužuju, u Republici Srpskoj (RS) u prošloj godini iza sebe imaju konkretan rezultat – više od 36 novih kilometara autoputa.

FBiH trenutno ima 92 kilometra autoputa, a prema najoptimističnijim procjenama do 2018. godine u funkciji bi trebalo biti novih 40 kilometara.

Poništen tender od 200 miliona KM za Koridor 5c

No, RS mnogo brže gradi autoceste u ovom trenutku i uskoro će preteći FBiH po broju kilometara.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Javnog preduzeća Autoputevi RS-a, već u ovoj godini mreža autoputeva RS-a imat će dužinu veću od 100 kilometara

“Mreža autoputeva u RS-u trenutno broji više od 70 kilometara. Riječ je o dionicama autoputa ‘9. januar’ Banja Luka – Doboj i E 661 Gradiška – Banja Luka, koji je u saobraćaj pušten u jesen 2011. godine. Što se tiče planova za 2017. godinu, treba napomenuti da Javno preduzeće Autoputevi RS privodi kraju izgradnju dionice autoputa ‘9. januar’ na pravcu od Banje Luke do Prnjavora, u dužini od 35,3 kilometara, čime će mreža autoputeva u RS-u preći dužinu od 100 kilometara”, naveli su iz Javnog preduzeća Autoputevi RS-a.

Kako ističu iz ovog preduzeće trenutno se sprovodi i niz aktivnosti na realizaciji ostalih infrastrukturnih projekata, među kojima je dionica Koridora Vc, koja teritorijom RS-a prolazi na pravcu od Doboja do Vukosavlja.

“U prvoj fazi planirana je izgradnja spojne saobraćajnice od autoputa ‘9. januar’ do buduće trase Koridora Vc, u dužini od 6 kilometara, o čijem finansiranju se već vode razgovori sa predstavnicima EBRD-a. Osim toga, u toku su razgovori o nekoliiko drugih projekata sa potencijalnim kineskim partnerima”, naglasili su iz Javnog preduzeća Autoputevi RS-a.

Kao veliki uspjeh u prošloj godini ističu 36,6 novih kilometara autoputa.

“Riječ je o dionici autoputa ‘9. januar’ Banja Luka – Doboj, na dionici od Doboja do Prnjavora, čija je izgradnja započela prvih mjeseci 2013. godine. Izvođač radova bio je konzorcijum, koji su činile firme ‘Integral inženjering’ Laktaši i ‘Granit’ Skoplje, a izgradnja je finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 185 miliona eura”, zaključili su iz Javnog preduzeća Autoputevi RS-a.