RTRS: Donacije arapskih zemalja BiH “utrošene su za terorizam”

mustafa ceric

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je dijelove dokumenata austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka. Novinari entitetske televizije tvrde da ti dokumenti, navodno, pokazuju kako je idejni tvorac “terorističke mreže u BiH” označen Mustafa ef. Cerić, tada imam Zagrebačke džamije, a kasnije reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

U dokumentima austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka, koje je RTRS objavio sinoć u svom drugom Dnevniku, postoje, kako se navodi, “dokazi” o tome kakve su uloge imali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Cerić i brojne vođe islamističkih organizacija.

Navedeno je, naime, da je još u novembru 1992. godine Cerić od saudijskog kralja Fahda, navodno, dobio 400 miliona američkih dolara.

RTRS je objavio i listu telefonskih poziva između pripadnika odreda “El Mudžahedin” sa vodećim svjetskim teroristima.

Cerić, kako se navodi, još novembra 1992. organizuje međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH sa sekretarijatom u Beču. Okuplja oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja na čelu sa uglednim ličnostima iz islamskog svijeta.

U Izvještaju dostavljenom tadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću stoji da je cilj te konferencije bio da se muslimanski svijet upozna sa ratnim stradanjima, posebno Bošnjaka, te ulaganje napora da se hitno pomogne “pravedna borba u BiH”.

A s tim u vezi je, kako se navodi, konferencija donijela i 13 odluka. Na Konferenciji je izabran Izvršni odbor i Sekretarijat, a za prvog predsjednika tog odbora je izabran efendija Cerić. Osim Saudijske Arabije po 20 miliona američkih dolara donirali su Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.