Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog pečata blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

predstavnicki dom psbih22

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH koji je i predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić (A-SDA) izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je Komisija radila i da je u novom sazivu održala pet sjednica, te da je njen rad blokiran kada je Sekretarijat PSBiH brisao Komisiju kao organizacionu jedinicu Parlamentarne skupštine.

– Tako da smo došli u administrativno-tehničke probleme iz razloga što ne možemo dalje koristiti memorandum i pečat Parlamentarne skupštine, već se traži rješenje koje je predloženo od Kolegija Predstavničkog doma da se dopuni zakon, kako bi se koristio pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – kazao je Emrić.

Po njegovim riječima, Komisija je na svojim sjednicima do sada donijela više od 30 odluka o nepokretanju postupka i jednu odluku o pokretanju postupka.

Poslanici su na današnjoj sjednici razmatrali zahtjev poslanika Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.