Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Moramo da budemo stub stabilnosti u regionu

aleksandar vucic

Mandatar nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za štampu da je najposniji čovek na svetu, zbog toga što mu je drugi put za redom poveren mandat za formiranje Vlade, javlja Anadolu Agency.

“Zahvalan sam narodu i građanima naše zemlje, počastvovan zbog podrške koju su nam pružili posle dve teške godine, dve naporne godine, dve godine reformi koje obično ne donose glasove, ali refomi koje su imale jedan krajnji cilj, a to je podizanje životnog standarda građana Srbije i bolju i drugačiju budućnost za našu decu”, rekao je Vučić.

On je naveo da je u protekle dve nedelje pripremao sveobuhvatni plan i program te da je iz tog razloga počeo da se bavi i sastavljanjem tima koji će činiti Vladu i koji bi u Vladi uložio veliku energiju bez ikakvih kalkulacija.

“Bez kalkulacija o tome šta će da bude na nekim sledećim izborima, jer nam je potreban tim i insistiraću na timu koji može u potpunosti da se posveti Srbiji, rešavanju problema, a ne da se bavi stranačkim, partijskim ili bilo kakvim drugim partikularnim pitanjima i interesima”, rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov cilj da ujedini Srbiju te da svaki čovek u Srbiji bez obzira na političku orijentaciju, novu Vladu doživljava kao svoju.

Najavljujući da će od ponedeljka razgovarati sa svima, koji žele da razgovaraju o budućnosti Srbiji, Vučić je rekao da to ne znači da će sa svima sa kojima budu razgovarali napraviti koaliciju ili da će se svi oni naći u Vladi.

“Mnogo je toga pred nama. I pitanja 11 preduzeća, koje smo mi nazivali u restrukturiranju, a koja su de facto bankrotirala. Takođe, mislim da zemlju moramo da ujedinimo oko svih pozitivnih ciljeva, oko našeg puta u budućnost, oko našeg evropskog puta, a ne oko šovinizma i mržnje prema svima drugima. Mi moramo da budemo stub stabilnosti u regionu i ne možemo da budemo problem za bilo koga i nećemo da budemo problem za bilo koga, kao što nikome nećemo dozvoliti da napada i razara našu zemlju”, istakao je Vučić.

Govoreći o tome da li će ekonomija ili politika u budućem mandatu Vlade biti važnija, Vučić je rekao da se ekonomija ne može odvojiti pre svega od stabilnosti regionalne i unutrašnje tako da su uvek međusobno povezane i dodao:

“Mislim da imamo solidnu političku bazu, solidnu političku osnovu koju moramo da čuvamo. Moramo da čuvamo stabilnost kako bismo mogli da imamo ekonomski napredak. Tako je to uvek međusobno uslovljeno. Naravno sve je vezano za ekonomski napredak, za bolji životni standard za naše građane, to je suština. Ali, da bismo to ostvarili moramo da imamo dobru politiku, program i planove.”

Govoreći o brojnosti ministara koji će činiti Vladu, Vučić je naveo da postoji mogućnost da bude jedno ministarsko mesto manje, ali da nikako neće biti veća.