Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavlja se protest

Rudari prenoćili u jami “Raspotočje”, Uprava zabranila silazak ostalim rudarima

rudari rudnik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Zenički su rudari jučer u drugoj smjeni ponovo obustavili proizvodnju, a razlog je kašnjenje plaće za juni za čiju je isplatu jučer bio i zadnji rok

Tridesetak rudara jedinog preostalog proizvodnog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u jamu “Raspotočje” sišli jučer u drugoj smjeni, prenoćili su pod zemljom, a uprava preduzeća zabranila je silazak u jamu ostalim rudarima koji su sinoć došli na posao u trećoj smjeni – potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Obustavili proizvodnju

Zenički su rudari jučer u drugoj smjeni ponovo obustavili proizvodnju, a razlog je kašnjenje plaće za juni za čiju je isplatu jučer bio i zadnji rok. Rudari koji su u drugoj smjeni sišli u jamu kako bi osigurali gradilište na “širokom čelu”, odlučili su do daljnjeg i ostati u jami te na taj način iskazati protest.

-Rudari su prenoćili u jami, a uprava preduzeća je zabranila zaduživanje lampi te silazak u jamu ostalim ljudima koji su sinoć došli u treću smjenu. Nama niko ništa nije dao napismeno u vezi te odluke, ali tako je ljude informisao upravnik pogona ‘Raspotočje’. Vjerovatno se boje da ni rudari koji sada siđu odluče ostati u jami. Dozvoljeno je samo da rudarske lampe za kretanje po jami zaduže članovi inspekcijske službe i radnici koji rade na pumpama za vodu, a što je obaveza kako bi se održavala jama za vrijeme obustave proizvodnje – ističe Avdić za Fenu.

Danas novi sastanak

Dodaje kako su i rudari današnje prve smjene stigli u krug preduzeća, a u jamu nisu sišli ni radnici koji su radili u pogonu “Stara jama”, koja je prije dva mjeseca, za početak samo privremeno, obustavila proizvodnju uglja.

Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Sinanom Husićem, danas će održati sastanak u Zenici te se u 10 sati obratiti javnosti na pres-konferenciji.