zakazan za 11 sati

Rudari sedam rudnika danas izlaze na proteste pred zgradu Vlade FBiH

Breza: Rudari nastavili sa generalnim štrajkom
15.02.2021.,Breza, Bosna i Hercegovina - Rudari rudnika mrkog uglja Breza nastavili su sa generalnim strajkom, zajedno sa kolegama iz Zenice. U tijeku je sastanak sa nadleznim institucijama, a ono sto rudari traze je deblokada racuna, sto bi omogucilo normalan rad rudnika, isplate plata, kupovinu repromaterijala, penzionisanje rudara i sl. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH bit će zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru Elektroprivrede održat će danas u Sarajevu protest jer su nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku.

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH bit će zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari će zatražiti i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protest je zakazan za 11.00 sati, a zbog njegovog održavanja bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.