Rudarima obećana isplata plaća i toplog obroka, oni još ne izlaze iz jame

rudari-ilu1111

Zahtjev oko 240 rudara koji od sinoć odbijaju izaći iz jame “Mramor” Rudnika mrkog uglja “Kreka” za isplatom plaća i toplog obroka bit će ispunjen tokom dana, a najkasnije sutra, kazao je direktor RMU “Kreka” Enver Omazić.

“U jami je ostala sinoć druga i treća smjena rudara kojima se jutros pridružila i prva smjena sa zahtjevom da se isplate plaće i topli obroci. Taj zahtjev bit će ispunjen u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. Što se tiče zahtjeva za isplatom regresa, rudnik to ne može isplatiti jer nema sredstava, ali ako se dođe do neke pozajmice, možda dobiju i regres, mada je to zasada neizvjesno”, kazao je Omazić.

O zahtjevu rudara za novim investicijama i ulaganjima u rudnik, Omazić je naglasio kako će o tome biti riječi sa predstavnicima Elektroprivrede BiH u čijem sastavu je rudnik.

“Sinoć sam bio u jami u dva sata kada su mi rudari predočili svoje zahtjeve i danas poslijepodne idem tamo opet”, dodao je Omazić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu FBiH, istakao je kako zahtjevi rudara moraju biti realizovani do kraja dana, jer su “zahtjevi za plaćom i toplim obrokom opravdani”.

“Čuo sam da je to u fazi realizacije, a zahtjev za isplatu regresa upućen je Elektroprivredi BiH”, kazao je Husić.

Na novinarsko pitanje da li će Elektroprivreda BiH kažnjavati rudare zbog obustave rada, Husić je rekao kako “ove ljude niko neće kažnjavati, pa ni Elektroprivreda”.

Tri smjene sa 240 rudara još uvijek se nalaze u jami “Mramor” gdje čekaju da im se obrate predstavnici Elektroprivrede BiH u vezi sa zahtjevom za ulaganja i nabavku opreme. Kako saznajemo, njihovo zdravstveno stanje zasad je dobro.

Po drugi put u proteklih mjesec dana 240 rudara iz jame “Mramor”, iz sastava Rudnika mrkog uglja ˝Kreka˝, u znak protesta odbija izaći iz jame. Razlog je kašnjenje plaća i toplog obroka, kao i kašnjenje uplata za doprinose i rate kredita, koje je Uprava rudnika trebala uplatiti do drugog jula, potvrdio je Fikret Mehić iz Sindikata “Kreke”.

Inače, 19. juna ove godine u ovoj je jami izbila pobuna, kada su rudari treće smjene odbijali izaći iz jame. Razlog je bio isti, a nakon što su dobili obećanje da će im biti isplaćena potraživanja, rudari su izašli iz jame.