Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudić: Najveći problem novinarstva u regionu su politički pritisak i cenzura

BiH

borka rudic

– Najveći problem novinarstva u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji, jeste politički pritisak, cenzura i samocenzura – kazala je Feni generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić povodom treninga “Profesionalizam i etički standardi u svakodnevnom poslu – Potencijal i mogućnosti uspješnog sindikalnog organiziranja”, koje se održava danas u Sarajevu.

Dvodnevni trening, koji je počeo jučer, organiziralo je Vijeće Evrope u okviru projekta “Promoviranje slobode izražavanja i informiranja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi”, uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške. Osnovni cilj projekta je pružanje pomoći novinarima da bi stekli znanje i vještine i unaprijedili kvalitet novinarstva.

Rudić je istakla da su nastojali osigurati predavače koji su prepoznati kao hrabri novinari u našoj regiji i koji otvaraju teme od značaja za javnost, suprotstavljajući se svakoj vrsti pritisaka i pokušaja cenzure.

Kako je rekla, današnji predavač je urednik i voditelj emisije “Nedjeljom u dva” Aleksanadar Stanković iz Hrvatske, koji će govoriti o tome kakva je njegova pozicija na HRT-u u smislu sloboda i kreiranja emisije.

Naglasila je da je Stanković poznat kao veliki individualac koji se izborio za poziciju slobodnog novinara koji ima autorsku emisiju.

Kazala je da kršenje prava novinara bitno utiče na njihovu slobodu i nezavisnost te su stoga odlučili da razviju svijest o novinarima kao radnicima koji se sami moraju boriti za svoj ekonomsko-socijalni status.

Poručila da je potrebno jačati sindikate u javnim medijima te da oni moraju imati značajniju ulogu u okupljanju i motiviranju novinara da se bore za bolji položaj.