Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudić: U zadnja dva mjeseca 10 ozbiljnih prijetnji novinarima

borka-rudić

Generalna tajnica Udruge BH Novinari Borka Rudić upozorava da je Linija za pomoć novinarima (FMHL) u posljednja dva mjeseca registrirala 10 ozbiljnih prijetnji novinarima i ugrožavanja njihove sigurnosti.

-Jedan naš kolega je pretučen, fizički je napadnut u Vogošći i samo bijegom se spasio od težih povreda i, možda, još veće tragedije. Koleginici iz Banje Luke je poslodavac prijetio da će je “baciti u Vrbas” samo zato što je tražila isplatu honorara. Sudski policajac je snimatelju BN TV pokušao oteti i uništiti kameru, a koleginica iz Sarajeva je prije dva dana dobila ozbiljne prijetnje i uvrede putem telefona od majke jednog poznatog i politički angažiranog mladića – kaže Rudić za Fenu, navodeći neke od prijavljenih slučajeva napada na novinare.

Među slučajevima koji su prijavljeni FMHL je i napad na Nermina Bisu iz Stoca. Napad se, napominje Rudić, desio prije sedam dana.

-Naši pravnici i ja  smo u kontaktu s kolegom Bisom gotovo svaki dan. Policija u Stocu privodi kraju istragu i očekujemo uskoro njihov izvještaj. Nakon toga ćemo poduzeti pravne radnje u skladu sa zakonom i FMHL procedurama. Već smo kontaktirali jednu advokaticu iz Mostara, članicu našeg tima advokata, u vezi s budućim  akcijama – kaže Rudić.

Generalna tajnica BH Novinara naglašava da spominje samo nekoliko primjera, jer je o ostalima, kako kaže, opširno pisano u našim medijima i svi oni  govore o užasnim okolnostima u kojima rade novinari i potpunoj radikalizaciji medijske scene. Tome su, po njenim riječima, doprinijeli posljednji događaji u Turskoj, koji su “vještim političkim manipulacijama preneseni i u BiH, ali i činjenica da se približavamo izborima.”

-U cijeloj ovoj situaciji jako je važno koristiti pravne mjere koje su na  raspolaganju. Svi slučajevi su prijavljeni policiji, neki i tužilaštvu budući da su bila u pitanju ozbiljna krivična djela prema novinarima i mi očekujemo da će i tužilaštvo i policija biti efikasni.  Novinari moraju imati zaštitu, moraju se provesti ozbiljne istrage, kako bi i medijski djelatnici imali zaštitu i jednak pristup pravdi kao i ostali građani. Ne treba zaboraviti da se zaštitom novinara, njihove sigurnosti i prava na slobodu izražavanja štite temelji demokratije, sigurnog i otvorenog društva – upozorava Borka Rudić.