Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od tri četvrtine Nijemaca strahuje od terorizma

pucnjava berlin22222

Više od tri četvrtine Nijemaca smatra da će njihova zemlja uskoro biti meta terorista, pokazala je anketa u petak, nakon što je 17-godišnji tražilac azila ranio putnike u vozu u napadu sjekirom i nožem, a za taj napad je odgovornost preuzela Islamska država.

Da će se napad desiti uskoro očekuje 77 posto ispitanika, što je rast sa 69 posto od prije dvije sedmice, sudeći po anketi Forschungsgruppe Wahlen za državnu televiziju ZDF.

Bavarska policija ubila je napadača tinejdžera nakon što je ranio četiri osobe iz Hong Konga u vozu i ranio je lokalnog mještanina dok je bježao.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je kako je istraga ukazala da je on bio “vuk samotnjak” koga je na akciju nagnala propaganda Islamske države.

Njegov krvavi pohod uslijedio je nekoliko dana nakon što se Tunižanin zabio kamionom u masu ljudi koja je slavila Dan Bastille u francuskom gradu Nici, ubivši 84 osobe u napadu za koji je odgovornost također preuzela džihadistička grupa.

Njemački ministar pravde Heiko Maas izjavio je u petak za novine Bild da “nema razloga za paniku ali je jasno da je Njemačka moguća meta”.

Od 1.271 ispitanika njih 20 posto ne očekuje napad u skorije vrijeme.

Anketa je proveden tri dana nakon napada u vozu.

Također je pokazala da 59 posto anketiranih smatra da je učinjeno dovoljno da ih se zaštiti od terorizma, što je skoro dvostruko više od onih koji smatraju da bi trebali biti bolje zaštićeni, prenosi Reuters.