kolegij

Rukovodstvo Skupštine BPK Goražde biće upotpunjeno nakon dvije godine

Očekuje se da će do dana održavanja sjednice Vlada BPK Goražde utvrditi i Nacrt budžeta BPK Goražde za 2021. godinu te ga uputiti u skupštinsku proceduru

Kolegij Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zakazao je redovnu sjednicu kantonalnog parlamenta za 23. decembar, a njoj će prethoditi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK-a na kojoj bi, nakon pune dvije godine, trebalo biti upotpunjeno rukovodstvo Skupštine, odnosno klub iz reda srpskog naroda.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić podsjeća da su nakon Općih izbora 2018. godine, predstavnici Srba odbijali učestvovati u radu, jer nisu priznavali održavanje konstituirajuće sjednice na kojoj je izabrano rukovodstvo, te su ulagali i vitalni nacionalni interes.

– Zastupnici iz reda srpskog naroda iskazali su jednu vrstu želje da se konačno upotpuni rukovodstvo Skupštine i da se formalizuje ovaj dio koji se tiče kluba Srba. Drago mi je što su izrazili želju da učestvuju u radu kantonalnog parlamenta i klubova naroda, što je dokaz da se to moglo uraditi i ranije – istakla je Velić.

Po njenim riječima, održavanje lokalnih izbora u kojima su dva skupštinska zastupnika bili u utrci za gradonačelnika, razlog su nešto duže pauze od posljednjeg zasjedanja kantonalnog parlamenta, a posljednja sjednica održana je sredinom septembra.

– Želja svih bila je izbjeći bilo kakvu vrstu politikanstva u skupštinskim klupama pa je po već utvrđenom receptu zasjedanje prolongirano, dok se rezultati lokalnih izbora ne stišaju. Na redovnoj sjednici SKupštine koja će se održati istog dana je između ostalog prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilih žrtava rata i porodica sa djecom koji se dugo čeka i koji će olakšati rad Centra za socijalni rad – dodala je ona.

Na dnevnom redu 14. redovne sjednice Skupštine BPK Goražde naći će se i Nacrt zakona o izvršenju sankcija u BPK Goražde, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2020. godinu, Prijedlog odluke o Planu zaštite od požara BPK Goražde te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde za 2020. godinu.

Očekuje se da će do dana održavanja sjednice Vlada BPK Goražde utvrditi i Nacrt budžeta BPK Goražde za 2021. godinu te ga uputiti u skupštinsku proceduru.